11 iul. 2011

Sat din Maramureş, blestemat de sute de ani

Blesteme vechi de sute de ani îi bântuie pe localnicii unui sat din Maramureş. Prin şapte ape mari şi şapte focuri ar trebui să treacă oamenii cu frica lui Dumnezeu din Boiereni. Trei călugări le-au aruncat acestea vorbe în urmă cu mai bine de 300 de ani, atunci când sătenii au furat tot ce au găsit într-o mănăstire arsă în război. În plus, niciun stejar nu va mai creşte în pădurile din zonă, până când nu se va construi o altă mănăstire în locul celei distruse.

Dacă treci prin satul satul Boiereni din Maramureş ai impresia că întreaga aşezare s-a transformat într-un lăcaş de cult. Şi asta pentru că la fiecare pas găseşti câte un mic altar închinat Divinităţii. Sătenii au frica lui Dumnezeu pentru că sunt convinşi că satul lor a fost blestemat de trei călugări în anul 1700. Feţele monahale s-ar fi supărat atât de tare şi au aruncat blesteme asupra întregului sat în momentul în care oamenii au furat tot ce mai rămăsese din Mănăstirea Rohiţa. Aşezământul, construit din stejar, a fost mistuit de flăcări şi dărâmat de habsburgi. Acum, oamenii se tem cu atât mai mult cu cât apele şi focul au trecut deja peste satul lor de câteva ori. Chiar dacă stejarul a început să crească, oamenii tot se tem să nu moară înecaţi sau arşi de vii. Pe locul unde a fost mănăstirea de la care a plecat blestemul, sătenii au pus o cruce de piatră. Iar, în Boiereni, a fost construită o nouă mănăstire, unde slujesc 4 călugări.

 sursa
http://www.neptuntv.ro/stire/sat-din-maramures-blestemat-de-sute-de-ani

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.