15 iun. 2011

Guvernele pun taxe pe biserici


     De foarte multe ori s-a discutat in Romania despre veniturile Bisericii Ortodoxe si impozitarea acestora. Guvernul s-a facut ca nu aude, iar clerul si-a continuat planurile de desavarsire a Catedralei Neamului.
     S-a mers pana acolo incat se are in vedere semnarea unui parteneriat stat-biserica. Nu se stie inca ce va presupune un astfel de acord, dar vocile care s-au revoltat impotriva unei astfel de idei sunt din ce in ce mai multe. Poate ca ceea ce se intampla in Grecia va fi un exemplu si pentru Romania.
    Neajunsurile pamantesti au ajuns si la manastirile de pe Muntele Athos. Din cauza crizei fara precedent, Biserica Ortodoxa greceasca va fi nevoita sa plateasca impozite statului. Un fapt pe care clericii il considerau pana acum un adevarat act de blasfemie.
    In incercarea de a face fata problemelor financiare ale tarii, guvernul elen pare gata sa treaca peste tabuuri seculare. Pe viitor, Biserica Ortodoxa si calugarii de la Muntele Athos vor trebui sa plateasca impozite catre statul grec. Biserica este institutia care detine cele mai multe proprietati in Grecia.
    Pana in prezent, locuitorii "Republicii Autonome Monahale Athos" erau scutiti de taxe si impozite. Acest favor va ramane de domeniul trecutului. "Din moment ce clericii greci primesc bani de la stat, atunci si ei trebuie sa fie inclusi in categoria celor care suporta durele masuri de austeritate", a declarat pentru presa din Grecia prim-ministrul Papandreou, citat de Deutsche Welle.

     Proprietati de milioane

    Pe viitor, nu numai ca se vor reduce drastic posturile bugetare alocate preotilor, dar se vor impozita si marile bunuri imobile detinute de Biserica Ortodoxa pe Muntele Athos. Nu este clar, inca, despre ce sume va fi vorba. Se presupune ca vor intra in calcul alte cateva mii de imobile si terenuri aflate in proprietatea Bisercii Ortodoxe din Grecia.
    Consiliul staretilor de pe Muntele Athos a publicat deja un protest oficial. Conform lor, impozitele planificate pe proprietatea Bisericii au fost deja platite, odata cu nationalizarea imobilelor din 1923. De atunci, Republica Monahala de la Muntele Athos are statut de regiune autonoma, bucurandu-se de anumite privilegii.
     In cele 20 de manastiri, locuite de 2.600 de calugari, se afla documente unicat, carti si icoane care sunt de nepretuit. Calugarii se intreaba cum vor fi impozitate acestea. De secole, femeile nu au voie sa intre in republica monahala. Statutul special al acesteia a fost recunoscut si de Bruxelles odata cu intrarea Greciei in UE, in 1981.

    Tranzactii suspecte ?

     Observatorii straini de la Atena sunt de parere ca monahii sunt gata sa rupa orice relatie cu guvernul de stanga de la Atena, in cazul in care acesta nu va renunta la planurile sale de impozitare a Bisericii.
     Acum cativa ani, presa greaca a scos la iveala un mare scandal in care au fost implicati calugarii de la cea mai bogata manastire din zona Athos, Vatoped. S-a spus ca acestia ar fi castigat mai mult de 100 milioane de euro in urma unei tranzactii dubioase cu terenuri, sprijiniti de unul dintre guvernele conservatoare care s-au aflat la conducerea Greciei. 
 
 
 
sursa : www.ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.