Tot romanul stie pentru ca a vazut la televizor cum Popeye
marinarul, ori de cate ori intra in cate o incurcatura si asta se
intampla mai tot timpul, apeleaza la spanac
sa mai prinda puteri. Asa sa fie sau nastrusnicul personaj de desene
animate ne amageste ca noi sa facem vanzare negustorilor? Sa vedem.
Inainte de toate, trebuie spus ca spanacul este planta de cultura. Pana sa ajunga pe tarabele pietelor, spanacul este ingrijit si atent supravegheat de cultivator. In tara noastra, spanacul este cultivat, ca planta alimentara de succes, pe intinse suprafete agricole.
Inainte de toate, trebuie spus ca spanacul este planta de cultura. Pana sa ajunga pe tarabele pietelor, spanacul este ingrijit si atent supravegheat de cultivator. In tara noastra, spanacul este cultivat, ca planta alimentara de succes, pe intinse suprafete agricole.
Multi oameni mananca spanac dar putini stiu ca este foarte bogat in
vitaminele A, E, B1, C si K, in minerale precum fierul, magneziul,
calciul, potasiul, in fibre alimentare si acid folic. Spanacul poate fi consumat fara restrictii de persoanele care tin la silueta stiut fiind ca la suta de grame de planta inglobeaza doar 18 calorii.
Nutritionistii avertizeaza ca, prin fierbere, spanacul isi pierde
majoritatea principiilor sale active. De aceea, in scop terapeutic,
recomanda sa se consume proaspat si crud, in salate, sau sub forma de
suc.
Sucul de spanac se poate prepara manual sau mixat. Pentru a prepara
sucul manual se taie doua maini de spanac, cat mai marunt, peste care
se toarna 200 ml de apa.
Folosind o lingura de lemn se amesteca in asa fel incat frunzele
spanac sa lase cat mai mult suc. Amestecul se lasa la macerat, la
temperature camerei, timp de patru, sase ore dupa care se filtreaza si
se bea imediat.
Pentru obtinerea sucului din frunze de spanac mixat, se pun in vasul
mixerului 200 de ml de apa si, gradat, se adauga doua maini de frunze
proaspete, taiate marunt. Totul se amesteca pana se formeaza o pasta
dupa care se lasa trei ore la macerat, la temperature camerei. Se
filtreaza si sucul astfel obtinut, se bea imediat.In caz de depresii psihice si oboseala fizica, se bea dimineata, pe nemancate, un pahar de suc de spanac. In anemie si demineralizare se bea, inaintea meselor principale o combinatie din o suta de ml de suc de spanac si o suta de ml de suc de urzici.
Impotriva astmului bronsic si a diabetului zaharat se bea dimineata, pe stomacul gol, 500 de ml de suc de spanac. Cura dureaza o luna de zile si se poate relua dupa pauza de o luna.
Ca intaritor pentru copii, batrani si convalescenti se bea un pahar de suc pe zi, inainte de masa de pranz. In caz de rahitism si scorbut, se bea o jumatate de litru de suc pe zi, in amestec, 250 ml de spanac si 250 ml de urzica, repartizat in trei doze egale, cu un sfert de ora inainte de mesele principale.
Datorita compozitiei sale foarte bogate atunci cand este crud, neprelucrat termic, spanacul stimuleaza activitatea inimii, previne infectia gingiilor, stimuleaza cresterea la copii, reechilibreaza si fortifica organismul, vindeca anemia, oboseala si depresia nervoasa.
Suntem nevoiti sa-i dam dreptate lui Popeye marinarul, mare consummator de spanac, si ca sa fim puternici ca el, sa consumam si noi macar acum cat e proaspat si suculent.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu