6 apr. 2011

In tot ceea ce fac ma las in mana lui Dumnezeu (Paula Seling)

        În contextul Târgului de carte Libris Braşov 2011 am avut ocazia să stau de vorba circa 10-15 minute cu Paula Seling, discutând chestiuni care ţin de credinţă şi suflet. Paula a acceptat destul de greu acest dialog spunându-mi că ea nu obişnuieşte să vorbească pe aceste teme. 
        Direcţia acestui ,,nu vorbesc în general pe aceste teme” trebuie înţeleasă nu ca un refuz în a mărturisi credinţa şi în a-L mărturisi pe Hristos, ci ca o normală sfială ori stânjeneală în a vorbi cuvinte mari despre Dumnezeu. Din ce am înţeles pentru ea este mai simplu şi mai eficient să facă fapte ale credinţei decât să vorbească ,,despre”. În concertele sale Paula Seling (e adevărat nu în toate, ci doar când există un context adecvat) mărturiseşte credinţa ei prin cântece duhovniceşti, pricesne, dar nu numai, piese de mare forţă şi sensibilitate. De notat că nu cântă piese de această factură decât după ce cere binecuvântare preotului duhovnic, lucru care ar trebui să-i îndemne pe mulţi creştini practicanţi – inclusiv pe mine – la reflecţie. Alt aspect demn de remarcat este că piesele de factură religioasă ale artistei pot fi descărcate gratuit de pe site-ul www.paulaseling.ro. Materialul oferit pentru download gratuit de Paula Seling conţine 15 cântări bisericeşti adunate sub titulatura ,,La umbra Crucii Tale”.
            Dialogul cu foarte talentata artistă a urmat unui epuizant concert de circa o oră şi jumătate pe care Paula Seling l-a susţinut la înalte cote în pofida unor probleme de sănătate (răceală), care au sâcâit-o. Rămân cu bucuria de a descoperi în Paula Seling un om cald şi jovial exact aşa cum apare şi la televizor, lucru care relevă că lumea artiştilor nu este neapărat o lume a decadenţei şi că florile din această lume chiar pot să facă primăvară.

           -După ce ai câştigat alături de Ovi, selecţia naţională pentru concursul Eurovision ai avut un gest mai puţin aşteptat. Ai mulţumit părintelui tău duhovnic. De unde ai avut acest impuls?
           -Este foarte important ca cineva să-ţi dea sfaturile potrivite să treci peste momentele mai negre, să te ajute să împrăştii mesajul care trebuie…La concursul Eurovison am simţit ajutorul părintelui…Cred că fiecare dintre noi nu poate să facă lucrurile potrivite, dacă nu primeşte sfatul potrivit.

        -De unde ai primit educaţia religioasă şi de ce abordezi şi cântece religioase în concertele tale?

       -Educaţia religioasă am căpătat-o de la bunici, mergând de foarte mică la biserică. Cântecele duhovniceşti, pricesnele pe care le cânt sunt cântece despre Dumnezeu şi relaţia noastră cu Cerul. Sunt unele piese pe care le-am înregistrat de-a lungul timpului, sunt şi altele pe care le-am înregistrat anul trecut (n.red. 2010) cu ajutorul unui om de muzică deosebit – Sergiu Tuhuţiu. Au fost cântece potrivite, înregistrate la momentul potrivit şi cu inspiraţia adecvată. Sunt piese care cer o stare specială…Aşa cum am mai spus şi în cadrul concertului, aceste cântece fie că le ascult, fie că le cânt sunt liniştitoare. Mă liniştesc şi mă fac să mă gândesc la lucrurile la care trebuie….Atunci m-am gândit că este important să le cânt şi altora…
            -E cineva care te inspiră dintre figurile Ortodoxiei? Ai vreun Părinte preferat?
           -Absolut din orice îmi iau inspiraţia şi nu pot spune că am pe cineva preferat…Cred că de la fiecare ne putem inspira…şi eu chiar asta am făcut în cântecele mele.
          -La concursul Eurovision de la Oslo, ai avut, cum se spune, ,,îngeraşii cu tine”. Ai făcut ceva special? O rugăciune, ceva…?
          -Nu am făcut nimic mai special decât ceea ce fac în fiecare zi. Evenimentul în sine a fost cum a fost…Dar pentru tot ceea ce fac mă las în mâinile lui Dumnezeu şi dacă este să fie ceva bun, atunci Dumnezeu ştie ce să-mi dăruiască…Nu mă pot înverşuna să cer mai mult, dacă nu este cazul să mi se dea.

A consemnat Cristian Şerban

 

Pricesne interepretare de Paula Seling





Paula Seling - Ridica-voi ochii

Asculta mai multe audio diverse



Paula Seling - Ruga

Asculta mai multe audio diverse




Paula Seling - 06 - Catre Maica Preacurata

Asculta mai multe audio diverse



Paula Seling - 09 - Cruce Sfanta Parasita

Asculta mai multe audio diverse

1 comentarii:

orthodoxart spunea...

PENTRU MAI MULTE MELODII RELIGIOARE-PRICESNE CAUTATI PE TRILULILU, SUNT DE MARE EXCEPTIE, PAULA ARE UN HAR DEOSEBIT IN A LE INTERPRETA. ASCULTATI SI GANDITI-VA PUTIN MAI MULT LA SUFLET MACAR IN ACEASTA FRUMOASA PERIOADA DE POST. DOMNUL SA NE AJUTE!

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.