7 apr. 2011

Lectia de modestie-actorul Puiu Calinescu

          De multe ori ne uitam la un film si vedem oameni interpretand niste roluluri. Ne facem fara sa vrem o anumita parere despre acei oameni, caci rar se intampla sa-i cunoastem in alte ipostaze decat in cele de actori.
          In spatele lor se ascund lucruri urate , imorale, necrestine, daca este sa privim vietile actorilor mari din strainatate sau chiar de la noi si tindem sa-i catalogam pe toti ca fiind la fel, asa cum nu de putine ori daca un preot ne-a dezamagit sau smintit, spunem ca toti sunt asa.
         Privind interviul urmator realizat de catre doamna Eugenia Voda (sa nu uitam ca este o realizatoare tv cu harul marturisirii adevarului) cu actorul Puiu Calinescu, mi-am dat seama ca modestia sa l-au purtat atat de sus in cariera actoriceasca. Putem sa observam ca modul in care se raporteaza la viata si la nedreptatile ce se intampla zilnic este unul proverbial, desprins parca din paginile Patericului. Cati dintre noi ne multumim cu lucruri marunte ? Oare cati ne gandim sa-i multumim Domnului pentru faptul ca ne-a daruit un chip mai deosebit ca sa nu spunem ,,urat" , si atat de urat incat reusim printr-o singura privire sa starnim rasul celor din jur?
          Dupa cum spun Sfintii Parinti , sa incercam ca si albinele sa alegem nectarul din fiecare experienta de viata a oamenilor pe care ii intalnim, dintr-un gest, dintr-un cuvant, si mai ales sa invatam sa-L vedem pe El in fiecare om pe care-l intalnim.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.