Mai multi analisti economici au avertizat asupra faptului ca urmeaza o noua criza financiara globala care va adanci falimentele in care au intrat mai multe state ale planetei. Totul se datoreaza datoriei uriase la care a ajuns SUA si care se situeaza deja la 91% din PIB. Cand va ajunge – in scurt timp – la 100%, practic tot ce se castiga in SUA merge la datorie si la Federal Reserve. Iar in momentul cand acest procent va fi depasit, practiv si economia celei mai puternice forte de pe planeta va intra in faliment.
Datoriile uriase ii imping pe americani tot mai aproape de o noua criza. Temerile legate de acest scenariu au clatinat deja economia mondiala. Daca nu-si vor rezolva problemele fiscale, SUA vor reintra in recesiune, afectand intreaga lume. Criza care abia s-a incheiat (cel putin tehnic) a plecat din Statele Unite ale Americii. Acum, economia americana, cea mai mare din lume, se clatina iar din cauza datoriilor uriase (peste 14.000 de miliarde de dolari, adica 91,6% din Produsul Intern Brut). Economistii spun ca, daca SUA vor intra iar in recesiune, exista un pericol real ca intreaga lume sa urmeze acelasi drum, pornind intr-un nou ciclu de criza.
Spusele lor au fost intarite luni, cand pietele americane, europene si asiatice au avut de suferit din cauza temerilor legate de economia SUA. Problemele americanilor s-au reflectat la nivel mondial, afectand mari puteri precum China, Japonia si Uniunea Europeana, dar si tari emergente precum Turcia, Indonezia, Malaysia, Taiwan sau Filipine. Mai mult, un raport al FMI arata ca era suprematiei SUA va lua sfarsit in 2016, cand China va deveni cea mai puternica economie din lume. Semnalul de alarma a fost tras chiar de catre secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner.
La 4 aprilie, el a trimis o scrisoare Congresului in care avertiza ca SUA vor fi lovite de o criza mai puternica decat cea din 2008, daca nu este ridicat plafonul datoriei, iar activitarea guvernului este paralizata. „Consecintele vor fi catastrofale pentru Statele Unite. Fundamentul intregului sistem financiar global va fi zdruncinat”, declara recent Geithner.
Romania nu ar trebui sa adopte EURO ca moneda nationala
Impactul major al acestei situatii va fi si pe zona euro, dar si pe economiiile europene, iar valul nu va ocoli Romania care si asa se afla in pragul falimentului economic. Chiar daca ne uitam de multe ori cu invidie la nivelul de trai al francezilor sau al nemtilor, chiar daca ne dorim si noi sa platim cu euro nu numai cand mergem in alte tari europene, moneda europeana nu este doar o binecuvantare. Iar tari precum Grecia si Portugalia ne pot aduce destule argumente in acest sens. Sunt doua economii care nu au fost foarte bine pregatite pentru acest pas, iar consecintele au fost dezastruoase si s-au manifestat cu violenta partial imediat dupa data aderarii, partial in contextul crizei financiare mondiale.
Sintagma abstracta “adoptarea monedei euro” a fost resimtita concret de greci, in 2001, ca o scadere imediata a nivelului de trai: preturile au crescut de pana la trei ori, iar salariile au scazut. In plus, odata cu renuntarea la drahma, vechea moneda a grecilor, autoritatile de la Atena au pierdut un instrument important, cursul de schimb. Daca l-ar fi avut acum, criza din Grecia nu ar fi fost atat de adanca, deoarece o parte din presiunea care exista asupra bugetului ar fi fost transferata asupra deprecierii monedei nationale. Iata insa ca, la zece ani de la aderarea la zona euro, Grecia are nevoie sa fie salvata la propriu de partenerii europeni. Portugalia a renuntat la escudos in favoarea monedei unice in 1999, numarandu-se printre tarile fondatoare ale zonei euro
sursa: http://agentia.org
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu