18 mar. 2011

ARTA TRADITIONALA ROMANEASCA

                 ,,ROMANIA - O TARA DEOSEBIT DE FRUMOASA,  PACAT CA ESTE LOCUITA",  spune cineva...

           Uitandu-ne in jurul nostru putem sa vedem cum oamenii carora Dumnezeu le-a daruit atatea frumuseti spre sanatatea sufleteasca si trupeasca a lor isi bat joc cu nerusinare de ceea ce au , iar dupa aceea tot Dumnezeu este de vina pentru relele ce li se intampla. Exemple avem multiple in acest sens insa nu dezvolt acest subiect caci nu are sens. 
           Haideti sa ne intrebam daca mai exista in aceasta tara romani, sau doar vorbitori de limba romana ? In ce categorie ne-am integra pe noi insine? De ce ne este rusine sa purtam o haina traditionala romaneasca, sau sa folosim o farfurie ceramica , in locul celor ieftine chinezesti, sau mai rau celor de plastic? Mai avem in casele noastre o icoana autentica , sau o candela sculptata de lemn? De ce primim in casele si in sufletele noastre duhuri cu totul straine de traditia noastra autentica?
De ce  singura autoritate in viata noastra o reprezinta ecranul televizorului, de ce nu avem taria de a spune NU! , atunci cand se incearca sa ni se ia cel mai important lucru-chiar viata noastra?
Cat de usor dam cateva ore zilnic din viata noastra pe lucruri de minic stand in fata unei sticle, si cat de repede arungam la cos lucrurile cu adevarat importante care tin de radacinile noastre.
          Haideti sa ne trezim si sa cautam autenticul, duhul cuviintei si al ortodoxiei impletita atat de frumos in obiectele noastre traditionale taranesti . Daca o sa lasam satul sa moara atunci am murit si noi ca neam.
           In urma cu ceva timp , fiind prins in alergatura zilnica, cu serviciul, scoala, probleme, am avut o reveletie deosebita. Intr-o dimineata, mergand catre serviciu, mi-am aruncat privirea in sus pe geamul autobuzului, am privit cerul. Un albastru extrordinar, impletit cu norii albi , in acea  clipa am realizat ca nu-mi mai aduceam aminte cand am vazut ultima oara cerul. Blocurile orasului ne-au inchis legatura cu cerul, in fiecare clipa ne spun pana unde avem voie sa privim. Haideti sa facem un exercitiu de voita si sa privim dincolo de linia care ne spune : Pana aici !. 
Sa raspundem cu barbatie provocarilor de azi, pentru a nu pierde ziua de maine!
               
           In continuare va invit sa urmariti o emisiune interesanta avandu-l ca invitat pe profesoul si teologul IOAN VLADUCA :








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.