5 feb. 2011

IPS BARTOLOMEU ANANIA NU A MURIT !


  
       Cu durere in suflet am vazut si auzit , zilele acestea mass-media si pe unii dintre frati nostri crestini cum vorbeau despre mutarea la Domnul a Vladicai Bartolomeu. Nu ma simt vrednic sa vorbesc despre acest om, nu l-am cunoscut personal niciodata, insa citindu-i Memoriile si ascultandu-i predicile , a patruns adanc in sufletul meu, incat acum ma simt de parca as fi pierdut o persoana foarte apropiata. Amintirile sale, au devenit ale mele, iar marturia sa este testamentul lasat noua.
         NU A MURIT! Doar s-a mutat la Domnul, este in continuare in Biserica, se va ruga pentru noi de acolo de unde se afla, si va ramane in continuare Ierarhul nostru. Comuniunea crestinilor se vede in astfel de situatii mai bine ca oricand. Au venit la slujba sa oameni care pana mai ieri, si pana in ultima clipa a vietii sale l-au umilit. Umilesc poporul drept-credincios si Biserica, dar cand au ocazia de a se afisa alaturi de oamenii cu viata sfanta , nu rateaza acest moment, ma refer aici la ministrii si prim-ministrii ce se fortau sa dea bine pe obiectivul camerelor de filmat, ca de altfel intotdeauna. 
          Parintii unora dintre acestia cu ani in urma l-au batut in puscarie, l-au tinut infometat vrand sa-l schimbe, ii deranja , insa acum  vin sa se  fotografieze  impreuna cu acest mare colos al Bisericii. La fel au facut si cu parintele Cleopa, si toti marii duhovnici. Unii se bucura ca a lasat in urma un tezaur scris, un cuvant al lui Dumnezeu pe limba omului de astazi, o marturisire si un mod de a-si spune punctul de vedere in Sinod, izvorate toate din suferinta si rugaciune. Insa exista si oameni ce se bucura mai mult de scaunul ramas vacant...Dea Domnul ca sa nu le fie aceasta spre osanda ci spre mantuire.
         Oare nu spune Mantuitorul ca oricine crede in El nu va muri ci va fi viu?  , inteleptii de astazi nu au aflat acest lucru, poate intr-o zi il vor afla... 
          Sa nu uitam : In Hristos nu exista moarte ci doar INVIERE.
          Hristos a inviat !


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.