31 ian. 2011

ICOANA MAICII DOMNULUI

     Maica Domnului este prin excelenta modelul de mama pentru toate mamele ce au existat pana acum si ce vor exista in continuare, de aceea putem spune ca icoana Maicii Domnului reprezinta oglinda oricarei femei.

Cugetari despre mama :

Am reusit sa inteleg cu adevarat, de-a lungul vietii, mesajul mamei: "Voi fi mereu cu tine!". Adica pentru totdeauna, in eternitate, orice-ar fi." (Rebeca Walker)

A spus cineva: "Fiecare cuvant al mamei mele este ca o lira de aur!"

"Asa era mama in vremea copilariei mele, plina de minunatii, pe cat imi aduc aminte; si-mi aduc bine aminte, caci bratele ei m-au leganat cand ii sugeam tata cea dulce si ma alintam la sanu-i gangurind si uitandu-ma in ochii ei cu drag! si sange din sangele ei si carne din carnea ei am imprumutat, si a vorbi tot de la dansa am invatat." (Ion Creanga)

"Cea mai veche carte din lume este o mama, cea mai frumoasa carte din lume este o mama." (Grigore Vieru)

"Cand radea mama, cu rasul ei la fel de incantator precum ii era chipul, totul in jur se umplea de frumusete si de stralucire." (Lev Tolstoi)

"Ce bine e sa ai o Mama! Mamele sunt incantatoare, iar eu voi fi la fel cand voi creste mare. O sa-mi iubesc copiii la fel cum m-au iubit parintii mei." (Estelle Moreton)


"Daca totdeauna am unit adorarea lui Dumnezeu si slavirea stiintei cu cinstirea patriei, o datorez sentimentelor sadite de tine, scumpa mama!" (Pasteur)

"Decaderea mamei este inceputul decaderii unui popor." (Pr. Mircea Irina)

"De la moartea bietei mele mame, nu mai poate fi nenorocire pentru mine." (H. de Balzac)

"Dragostea de mama e cel mai puternic si cel mai statornic sentiment al femeii." (Bantain)

"Dragostea de mama este cea mai buna; dragostea de Dumnezeu este cea mai inalta." (proverb german)

"Dulceata de la mama este iubire la borcan." (H. M. E.)

"E o minune ca, dintre toate mamele din lume, tu esti mama mea!" (Charlotte Gray)

"Fara mame sanatoase nu vom avea un popor robust." (Nichifor Crainic)

"Femeia cea mai folositoare este aceea care naste cei mai multi copii." (Napoleon I)

"Femeia credincioasa este ingerul casei." (V. C. 1939, nr. 17, pg. 1)

"Inima unei mame este un adanc, in strafundul caruia se gaseste totdeauna iertare." (H. de Balzac)

"Mama, rugaciunea ta si rugaciunea copilului, iata doua din cele mai placute flori inaintea Domnului!" (F.C. 1942, nr. 3, pg. 4)

"Mamele sunt adevarat mame nu numai dand nastere copiilor lor, ci mai ales dandu-le o buna crestere." (Sf. Ioan HrISOSTOM)

"Maternitatea este patriotismul femeilor." (Alex. DUMAS - FIUL)

"Nicio mama nu poate sti viata cui leagana: a unui viitor rege sau a unui viitor criminal." (Grigore Vieru)

"Nu exista nici floare, nici mama urata." (Grigore Vieru)
"Ruga mamei apara de orice primejdie, pe apa, in aer si pe uscat." (Gogol)

"Un camin bun si o femeie cumsecade pretuiesc cat aur si margaritare." (Goethe)

"Viitorul unui copil este totdeauna fapta mamei sale." (Napoleon I)





RUGACIUNE
de Mihai Eminescu

Craiasa alegându-te
Ingenunchem rugându-te,
Inalta-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie;
Fii scut de întarire
Si zid de mântuire,
Privirea-ti adorata
Asupra-ne coboara,
O, maica prea curata
Si pururea fecioara,
Marie!


Noi, ce din mila sfântului
Umbra facem pamântului,
Rugamu-ne-ndurarilor
Luceafarului marilor;
Asculta-a noastre plângeri,
Regina peste îngeri,
Din neguri te arata,
Lumina dulce clara,
O, maica prea curata
Si pururea fecioara,
Marie!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.