Obiecte sculptate, icoane pictate si un cuvant de folos

25 iun. 2011

Troite sculptate in lemn


       Troite sculptate in lemn de stejar




    Realizam troite din lemn de stejar masiv tratat  impotriva intemperiilor, sculptate in tehnica traditionala romaneasca.
      Lucrarile sunt efectuate numai manual, nu folosim masini de copiat, mesterul sculptor fiind cel care da viata troitei. Preturile troitelor sunt stabilite in functie de complexitatea lucrarii. La cerere, contra cost putem asigura transportul. 
MODELELE DE PE SITE SUNT ORIENTATIVE LA CERERE PUTEM REALIZA SI ALTE MODELE.
















23 iun. 2011

Postul exercitiu de tinerete in Hristos-Pr. Constantin Necula

             Parintele profesor dr. Constantin Necula este deja un "fenomen" in Romania. Unul dintre cei mai populari si indragiti preoti misionari pe care i-am avut in anii de dupa comunism. Un stralucit duhovnic al generatiei tinere. Sutele de conferinte pe care le-a sustinut in toate orasele mari ale tarii au hipnotizat, pur si simplu, salile arhipline.
             Aparitia sa in public e mereu un eveniment. Cuvantul lui a schimbat mii de vieti. Vocatia-i e alta decat cea a preotilor cu care suntem obisnuiti. Un parinte care "a iesit in strada", in viata de zi cu zi, straduindu-se cu toata fiinta lui sa faca ceva, sa incerce sa schimbe, cu adevarat, lumea.
                Prezent  mereu intre tineri, in scoli si licee, intre "baietii de cartier", veghind zile si nopti in spitale la capataiul copiilor bolnavi ori al muribunzilor, implicat intr-o multime de actiuni sociale, insufletit mereu de credinta ca ortodoxia "e pentru oameni vii", si nu doar o culegere rigida de dogme si interdictii batute in cuie.







Conferinta are 12 parti pentru celelalte 6 parti cautati pe youtube
Sa va fie de folos!

Ioan Vladuca vorbeste despre pericolul vaccinurilor si ale ecografiei fetale

Conferinta Ioan Vladuca
Lucruri care nu se fac deloc cunoscute oamenilor.Profesorul si matematicianul Ioan Vladuca vorbeste despre efectele nocive ale vaccinurilor si ale ecografiei fetale.

22 iun. 2011

O noua profetie descoperita la Muntele Athos

            Acum vreo 3 luni a aparut o profetie pe mai multe bloguri si pe 2 forumuri crestine grecesti pe care initial nu am crezut-o deloc. Acum parca profetia pare sa se implineasca mai ales dupa ce am citit azi o stire foarte importanta in care se scrie ca prim-ministrul a avut ieri o sedinta extraordinara cu seful serviciilor secrete grecesti.
           In aceasta sedinta s-a pus accent pe securitate dar si mai interesant este ca prim-ministrul a fost informat de EYP(adica serviciile secrete grecesti) ca in primele 10 zile ale lunii iulie ar avea loc un eveniment extrem de ingrijorator. Aici este stirea : http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=20907&Itemid=86
            Acum sa va scriu despre profetia pe care am citit-o acum 3 saptamani si pe care nu am crezut-o mai ales ca nu am gasit pe niciun site grecesc viata acestui sfant rus pe nume grecesc ” Konstantsas” care a fost episcopul Rusiei in anul 1806 si a scris acesta profetie pe un manuscris care mai tarziu acest manuscris a fost descoperit de un calugar in 1897 in manastirea Kostamonitou din muntele Athos. Profetia il veti putea gasi  pe un site  crestin scris in 2001 care e plin de profetii scrise de sfinti : http://www.bx.eunet.gr/Eisodos%20-%201/TELEYTEES%20%20%20PROFITEIES.htm.
         Profetia se afla putin mai jos la al treilea titlu,dupa profetiile Sfantului Cosma Etolianul.Voi traduce ultimele 6 profetii,din care primele 2 profetii deja s-au implinit si celelate din cate se pare urmeaza  sa se implineasca.

ΚΕΦ. Ζ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΦΘΟΡΑ ΔΙΑ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Dezastru pe mare si pe uscat. (  se refera la tsunamiul si cutremurul din Japonia din 11 martie)
ΚΕΦ. Η’ ΕΙΣ ΤΑΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΟΙ ΑΙΜΑΤΩΔΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙ
Pe 18 martie apar razboiul si varsari de sange.( Pe 18 martie Libia a fost atacata de Nato)
ΚΕΦ. Θ ΕΙΣ ΤΑΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ.
Pe 8 iulie se intampla 2 razboaie nemaiauzite.(Mare atentie – Iosif vatopedinul a spus ca razboiul greco-turc va incepe vineri. 8 iulie este vineri si de asemenea serviciul secret grec are cunostinte de un posibil eveniment neplacut in primele 10 zile ale lunii iulie)
ΚΕΦ. Ι’ ΕΙΣ ΤΑΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΑΝΥΠΟΦΟΡΟΣ ΖΕΣΤΗ ΓΕΝΗΣΕΤΑΙ.
Pe 12 august va fi arsita.
ΚΕΦ. ΙΑ’ ΕΙΣ ΤΑΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ.
Pe 18 decembrie jumatate din umanitate va pieri.
ΚΕΦ. ΙΒ’ ΘΕΛΕΙ ΕΚΛΕΧΘΗ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΠΕΡΙΟΝ
Se va alege un imparat.



 sursa: http://acvilaortodoxa.wordpress.com

15 iun. 2011

Cum tratam depresia?

      Tot romanul stie pentru ca a vazut la televizor cum Popeye marinarul, ori de cate ori intra in cate o incurcatura si asta se intampla mai tot timpul, apeleaza la spanac sa mai prinda puteri. Asa sa fie sau nastrusnicul personaj de desene animate ne amageste ca noi sa facem vanzare negustorilor? Sa vedem.
      Inainte de toate, trebuie spus ca spanacul este planta de cultura. Pana sa ajunga pe tarabele pietelor, spanacul este ingrijit si atent supravegheat de cultivator. In tara noastra, spanacul este cultivat, ca planta alimentara de succes, pe intinse suprafete agricole.
       Multi oameni mananca spanac dar putini stiu ca este foarte bogat in vitaminele A, E, B1, C si K, in minerale precum fierul, magneziul, calciul, potasiul, in fibre alimentare si acid folic. Spanacul poate fi consumat fara restrictii de persoanele care tin la silueta stiut fiind ca la suta de grame de planta inglobeaza doar 18 calorii.
       Nutritionistii avertizeaza ca, prin fierbere, spanacul isi pierde majoritatea principiilor sale active. De aceea, in scop terapeutic, recomanda sa se consume proaspat si crud, in salate, sau sub forma de suc.
Sucul de spanac se poate prepara manual sau mixat. Pentru a prepara sucul manual se taie doua maini de spanac, cat mai marunt, peste care se toarna 200 ml de apa. Folosind o lingura de lemn se amesteca in asa fel incat frunzele spanac sa lase cat mai mult suc. Amestecul se lasa la macerat, la temperature camerei, timp de patru, sase ore dupa care se filtreaza si se bea imediat.
      Pentru obtinerea sucului din frunze de spanac mixat, se pun in vasul mixerului 200 de ml de apa si, gradat, se adauga doua maini de frunze proaspete, taiate marunt. Totul se amesteca pana se formeaza o pasta dupa care se lasa trei ore la macerat, la temperature camerei. Se filtreaza si sucul astfel obtinut, se bea imediat.
       In caz de depresii psihice si oboseala fizica, se bea dimineata, pe nemancate, un pahar de suc de spanac. In anemie si demineralizare se bea, inaintea meselor principale o combinatie din o suta de ml de suc de spanac si o suta de ml de suc de urzici.
        Impotriva astmului bronsic si a diabetului zaharat se bea dimineata, pe stomacul gol, 500 de ml de suc de spanac. Cura dureaza o luna de zile si se poate relua dupa pauza de o luna.
          Ca intaritor pentru copii, batrani si convalescenti se bea un pahar de suc pe zi, inainte de masa de pranz. In caz de rahitism si scorbut, se bea o jumatate de litru de suc pe zi, in amestec, 250 ml de spanac si 250 ml de urzica, repartizat in trei doze egale, cu un sfert de ora inainte de mesele principale.
           Datorita compozitiei sale foarte bogate atunci cand este crud, neprelucrat termic, spanacul stimuleaza activitatea inimii, previne infectia gingiilor, stimuleaza cresterea la copii, reechilibreaza si fortifica organismul, vindeca anemia, oboseala si depresia nervoasa.
Suntem nevoiti sa-i dam dreptate lui Popeye marinarul, mare consummator de spanac, si ca sa fim puternici ca el, sa consumam si noi macar acum cat e proaspat si suculent.

Apocalipsa NASA

      Iata ca nu doar pastori ca Harold Camping pun pe jar credulii amenintandu-i cu apocalipsa. Catastrofita apocaliptica a iesit demult din zona hollywoodiana (unde s-a materializat in nenumarate filme ce au culminat cu celebrul 2012 si a celebrilor pastori experti in avansarea de date ale sfarsitului lumii (evident, toate contrazise de realitate) pentru a deveni chiar… mesaj al unor institutii publice.
      Nu demult am avut ocazia sa tratam despre mesajul Apocalipsa Zombi pe care o institutie cheie in SUA (Centrul american pentru Preventia si Controlul Dezastrelor) l-a emis pe piata groazei. De aceasta data mesajul apocaliptic vine chiar din partea NASA, al carei administrator s-a gandit ca e momentul sa ceara, intr-un material video (vezi mai sus) de pe siteul institutiei, propriilor angajati sa isi pregateasca familiile pentru eventualitatea unui dezastru.
      Dar nu doar NASA are astfel de preocupari. Insasi administratia prezidentiala SUA s-a gandit ca este bine sa se echipeze cu un super-avion capabil sa poarte presedintele tarii in siguranta in cazul in care s-ar declansa un razboi nuclear. Apocalipsa Zombi, dezastrul NASA si razboiul nuclear, iata asadar trei mesaje propagate aproape in stil viral de institutii publice americane (dintre cele mai importante) si duse mai departe de industria mediatica.
      Cum CDC, NASA si Casa Alba au alte interese decat obtinerea unui “trafic greu” pe pagina de net, se pune intrebarea DE CE aceasta abundenta de mesaje apocaliptice? Ni se pregateste ceva? Sau, mai degraba, suntem testati, suntem “pregatiti” pentru ceva? Cert este ca aceste mesaje arata si atractia pe care mesajele apocaliptice o au pentru marele public. Daca pe vremea lui Noe oamenii radeau de acesta cand isi pregatea Arca, acum se pare ca strategia diavolului s-a diversificat: nu se limiteaza doar la cei care nu cred ca vine sfarsitul, ci se ocupa si de cei care sunt usor impresionabili, pentru a le amplifica panica si a le ridica nivelul de adrenalina, determinandu-i sa isi puna provizii deoparte, sa faca o revolutie, sa se rupa de societate, sa renunte la tot ce au, sa scape cu viata din dezastrul apocaliptic.        
        Acestor impresionabili cauta sa le dea senzatia ca daca vor asculta orbeste de vocea care, in ciuda mesajelor apocaliptice emise, le transmite aproape hipnotic o falsa siguranta de sine si un confort psihologic cautat cu disperare in vremuri de criza, cumva, poate, vor avea sansa de a privi din afara evenimentele decisive pentru lume care vor veni in curand. Ca si cum s-ar uita la un film de groaza (de data asta unul live, de tip  ‘reality show’)... la ceva care li se intampla numai altora…
Acum se vede treaba ca diavolul nu mai vrea doar sa nege ca ar putea veni sfarsitul lumii, ci vrea sa isi regizeze el propria apocalipsa. Adica sa-i determine pe oameni sa se preocupe intens de false solutii pentru sfarsitul care, negresit, va veni oricum peste noi. Insa nu asa cum isi imagineaza scenaristii apocalipsei de internet, apocalipsei mediatice, ci asa cum scrie in Sfanta Scriptura si cum ne-a lasat Biserica cuvant.

         Cumva, totul miroase a fi o uriasa diversiune menita sa abata atentia omului de la singurul lucru care trebuie si de a-l determina sa caute sa-si scape viata, pierzandu-si sufletul. O strategie menita sa il determine sa astepte sfarsitul din directia nepotrivita, cu starea de spirit nepotrivita si, in esenta, total nepregatit pentru evenimentele real-apocaliptice care vor veni peste noi. Si pentru propriul sfarsit, pana la urma, care poate sa fie oricand.
Cum scriam si aici:
( …) La puterea imensa si reala pe care o dispun, mai ales asupra circulatiei informatiei (si, prin excelenta, asupra internetului ca mediu predilect de circulatie), este de la sine inteles ca au avut si un interes strategic in “a da drumul la supapa”, in a alimenta chiar aceasta tendinta, extrem de “manoasa”, a unor mase largi de a detine un “acces” facil la “secretele cele mai secrete” ale scenariilor de conducere si de distrugere a lumii. Fiindca nu este exclus ca tocmai sub aceasta noua “perdea de fum” cat mai intinsa cu putinta, prin galagia si revolta starnite, intretinute si dirijate atent catre paroxism, sa se poata camufla si mai bine adevaratele pericole sau… sa dea nastere unor “efecte secundare” mult mai profitabile pe termen lung pentru strategii sinistri ai mersului planetei…. Dar toate cu ingaduinta lui Dumnezeu!
Un scop perfid al acestor scurgeri poate fi si cel de natura psihologica, iar aici este capcana in care foarte multi dintre noi putem cadea, chiar fiind manati de cele mai bune intentii. Se contureaza – si ne referim aici la zona de critica si opozitie fata de “sistemul” globalizant - un anumit tip de climat psiho-social in care oamenii sunt formati, practic, in asa fel incat sa fie tinuti intr-un continuu suspans, intr-o stare de tensiune si agitatie, cu adrenalina ridicata, pentru ca si aceasta dispozitie este una DE ASTEPTARE, dar nu este asteptarea cea vie si sanatoasa, eshatologica, a lui Hristos, ci ajunge sa fie o tanjire, o complacere sau o adictie morbida in toata regula dupa “evenimente apocaliptice”. Asistam, practic, la o substituire inconstienta a trezviei si a privegherii duhovnicesti cerute de Hristos pentru “asteptarea Mirelui” cu alarma si surescitarea psihologica, stare ale carei roade duhovnicesti predispun sufletul mult mai degraba catre primirea celui care va veni ca fals Mesia.
      Sa tinem seama de cele scrise intr-o prorocie a Sfantului Nil Athonitul:
Hrana lui Antihrist este tulburarea oamenilor; caci, cand se vor tulbura oamenii, atunci el se va bucura.
          De aici, pe langa criza tot mai acuta de ordin social, provine si “efectul” atitudinilor “revolutionare”, ale caror “seminte” sunt aruncate astazi pretutindeni si in toate felurile, prin aţâţarea, alimentarea si mentinerea oamenilor intr-o stare de tulburare totala, de agitatie sterila si de dependenta bolnavicioasa de toti acei “stimuli informationali” care ii obisnuiesc cu “informatii soc de culise”, cu “senzatii tari” si “demascari” - in realitate total inutile pentru viata si pentru mantuirea lor - trezind insa… porniri de revolta nestavilita, dorinta de protest continuu, suspiciunea, ura, impulsul spre razbunare. Nu numai in ceea ce priveste ordinea statala, internationala, bancara, corporatista, etc., ci si in ceea ce priveste autoritatea Bisericii, prin minarea reperelor ei de incredere, de stabilitate si echilibru.


sursa: 
www.razbointrucuvant.ro

Guvernele pun taxe pe biserici


     De foarte multe ori s-a discutat in Romania despre veniturile Bisericii Ortodoxe si impozitarea acestora. Guvernul s-a facut ca nu aude, iar clerul si-a continuat planurile de desavarsire a Catedralei Neamului.
     S-a mers pana acolo incat se are in vedere semnarea unui parteneriat stat-biserica. Nu se stie inca ce va presupune un astfel de acord, dar vocile care s-au revoltat impotriva unei astfel de idei sunt din ce in ce mai multe. Poate ca ceea ce se intampla in Grecia va fi un exemplu si pentru Romania.
    Neajunsurile pamantesti au ajuns si la manastirile de pe Muntele Athos. Din cauza crizei fara precedent, Biserica Ortodoxa greceasca va fi nevoita sa plateasca impozite statului. Un fapt pe care clericii il considerau pana acum un adevarat act de blasfemie.
    In incercarea de a face fata problemelor financiare ale tarii, guvernul elen pare gata sa treaca peste tabuuri seculare. Pe viitor, Biserica Ortodoxa si calugarii de la Muntele Athos vor trebui sa plateasca impozite catre statul grec. Biserica este institutia care detine cele mai multe proprietati in Grecia.
    Pana in prezent, locuitorii "Republicii Autonome Monahale Athos" erau scutiti de taxe si impozite. Acest favor va ramane de domeniul trecutului. "Din moment ce clericii greci primesc bani de la stat, atunci si ei trebuie sa fie inclusi in categoria celor care suporta durele masuri de austeritate", a declarat pentru presa din Grecia prim-ministrul Papandreou, citat de Deutsche Welle.

     Proprietati de milioane

    Pe viitor, nu numai ca se vor reduce drastic posturile bugetare alocate preotilor, dar se vor impozita si marile bunuri imobile detinute de Biserica Ortodoxa pe Muntele Athos. Nu este clar, inca, despre ce sume va fi vorba. Se presupune ca vor intra in calcul alte cateva mii de imobile si terenuri aflate in proprietatea Bisercii Ortodoxe din Grecia.
    Consiliul staretilor de pe Muntele Athos a publicat deja un protest oficial. Conform lor, impozitele planificate pe proprietatea Bisericii au fost deja platite, odata cu nationalizarea imobilelor din 1923. De atunci, Republica Monahala de la Muntele Athos are statut de regiune autonoma, bucurandu-se de anumite privilegii.
     In cele 20 de manastiri, locuite de 2.600 de calugari, se afla documente unicat, carti si icoane care sunt de nepretuit. Calugarii se intreaba cum vor fi impozitate acestea. De secole, femeile nu au voie sa intre in republica monahala. Statutul special al acesteia a fost recunoscut si de Bruxelles odata cu intrarea Greciei in UE, in 1981.

    Tranzactii suspecte ?

     Observatorii straini de la Atena sunt de parere ca monahii sunt gata sa rupa orice relatie cu guvernul de stanga de la Atena, in cazul in care acesta nu va renunta la planurile sale de impozitare a Bisericii.
     Acum cativa ani, presa greaca a scos la iveala un mare scandal in care au fost implicati calugarii de la cea mai bogata manastire din zona Athos, Vatoped. S-a spus ca acestia ar fi castigat mai mult de 100 milioane de euro in urma unei tranzactii dubioase cu terenuri, sprijiniti de unul dintre guvernele conservatoare care s-au aflat la conducerea Greciei. 
 
 
 
sursa : www.ziare.com

11 iun. 2011

Viata Sfantului Luca al Crimeei-film

                             Arhiepiscopul Luca al Crimeei (1877- 1961)
          Despre viata Sfântului Luca al Crimeei, ierarh marturisitor si doctor fara de arginti, urmas al unei vechi familii princiare, artist înzestrat, chirurg genial, profesor universitar, patimitor pentru credinta în temnitele bolsevismului, unul dintre cei mai mari predicatori ai secolului, lucrul cel mai bun care se poate spune sunt propriile lui cuvinte: “Am iubit patimirea, fiindca minunat curateste sufletul!
           Un medic genial, profesor universitar, devine arhiereu în anii terorii bolsevice. După anii petrecuti în închisori si suferintele exilului la Cercul Polar de Nord în timpul războiului cu Germania nazistă, episcopul-chirurg salvează vietile a mii de ostasi si numele ierarhului laureat al Premiului Stalin pentru medicină face ocolul lumii.
            La adânci bătrâneti, lipsit de vederea trupească avea să răspundă mirării stârnite de liturghisirea lui fără gres prin următoarele cuvinte: „Cel ce si-a închinat viata Domnului nu poate fi niciodată orb fiindcă Dumnezeu îi dă lumină la fel cu cea de pe Tabor”.
            Autobiografia acestui Sfânt al veacului XX, titan al stiintei si titan al duhului deopotrivă oferă lumii contemporane o extraordinară lectie de sfintire prin slujire si jertfă a puterilor creatoare cu care Dumnezeu a înzestrat neamul omenesc,

 Film despre viata Sfantului Luca
Viata Sf. Luca al Crimeei from Apologeticum on Vimeo.

8 iun. 2011

Minunile Romaniei-Manastirea Corbii de Piatra

         Inceputurile vietii monahale la Corbii de Piatra sunt mai putin cunoscute. Se cunoaste faptul ca cele mai multe asezari monahale au aparut in locul altora mai vechi coborand pe firul istoriei pana in vremuri imemoriale. Asa vor fi stat lucrurile si cu monastirea de la Corbi, asezata in inima unei misterioase si extrem de timpurii vetre ascetice romanesti. Cu siguranta prima atestare documentara, 23 Iunie 1512, nu este si data infiintarii monastirii, existand informatii certe conform carora sfantul locas a existat si inainte de aceasta data.
       In chip cu totul minunat (pentru ca nu a fost niciodata restaurata!!!) biserica pastraeza inca parti mari de pictura: Deisis, Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Nasterea Domnului, Intimpinarea Domnului, Invierea lui Lazar, Botezul Domnului, Schimbarea la Fata, Inaltarea Domnului, Arhanghelul Gavriil, Sfinti Militari, Iisus Emanuil.        
         Caracteristicile stilistice, calitatea picturii, insotite in exclusivitate de inscriptii grecesti, coroborate cu stirile documentare, permit datarea cu certitudine a ansamblului in primele decenii ale sec. XIV, datare prin care Corbii de Piatra este locasul cu cea mai veche pictura din Tara Romaneasca.

        Diaconul Pavel de Alep, care l-a insotit pe patriarhul Macarie al Antiohiei, in calitate de cronicar in calatoriile sale prin Tarile Romane, in 1658 viziteaza si bisericuta rupestra de la Corbi pe care ne-o descrie ca fiind "mica dar frumoasa, despre care se spune ca a fost ascunsa si apoi descoperita de un sfant eremit caruia i s-a aratat in vis si care venind aici o deschise; vechile zugraveli se pot inca vedea in ea si se savarseste aici regulat Liturghia. Faptul ca la 23 Iunie 1512 monastirea a fost redeschisa de monahia Magdalina, deci de o calugarita ci nu de un calugar sau eremit, ne indreptateste sa afirmam cu certitudine ca Pavel de Alep se refera la deschiderea monastirii Corbii de Piatra cu mult inainte de 23 Iunie 1512. Legenda redescoperirii bisericii poate fi ecoul unei realitati legate fie de inceputul asezarii monastice, cand o grota naturala a fost, poate, adaptata cultului de catre un eremit peregrin, fie de un moment situat dupa risipirea primei asezari monastice, dar anterior fazei ctitoricesti de la 23 Iunie 1512. 
       Cel mai devreme aceasta perioada poate fi in sec. II, atunci cand unii istorici sustin ca biserica slujea crestinilor si de ascunzatoare, in acele vremuri de prigoana, pentru ca era foarte bine camuflata, intrarea facandu-se de-a busilea, printr-o usa mica, sapata in peretele nordic. Iar cel mai tarziu poate fi vorba de inceputul sec. XIV, atunci cand a si fost pictata biserica. Redeschiderea bisericii la inceputul sec.XIV presupune existenta unei vetre monahale la Corbi cu mult timp inainte de aceasta. 
         Spunem "cu mult inainte deoarece, pentru a necesita interventia divina la descoperirea monastirii, trebuia ca sa treaca mult timp de la risipirea ei, astfel incat si memoria localnicilor dar si a locurilor sa nu mai retina existenta pe aceste meleaguri a unei monastiri. De altfel si legendele locului spun ca inainte de Basarab I a existat un alt ctitor, Harabo voda, iar un alt argument poate fii arhitectura bisericutei care deriva tipologic din bisericile sala, cu doua altare, dedicate unui hram dublu, caracteristici ale lumii bizantine din sec. X. Biserica de la Corbi se inrudeste tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia insa are particularitatea a doua sfinte altare pe un singur naos, prin care biserica rupestra este unica la noi in tara. 
         Stim cu certitudine ca pictarea unei biserici a reprezentat chiar si in secolele mai apropiate de noi adica atunci cand existenta unor echipe de zugravi autohtoni nu poate fi pusa la indoiala o lucrare destul de costisitoare si e greu de crezut ca aducerea si remunerarea unei echipe de zugravi din afara a revenit in sarcina unei comunitati monastice. Astfel incat initiativa si fondurile unui ctitor ni se infatiseaza ca necesare si plauzibile.       
         Data fiind epoca in care se situeaza stilistic pictura de la Corbi, dat fiind ca statul era interesat in mod cert in sprijinirea unor centre monahale ortodoxe la sud de Carpati si ca tot statul era cel mai in masura sa dispuna de resursele financiare trebuitoare, putem sa presupunem ca el a fost, cel putin, ctitorul picturii. In lumina acestor consideratii Basarab I Voievod din pomelnicul monastirii nu ne mai apare ca un nume de legenda, ci, in mod cert, drept ctitor real.

         La 23 Iunie 1512, monahia Magdalina ( in mirenie Musa, fiica si sotie de boier, descendenta din familia boierilor Craiovesti si matusa vv Neaooe Basarab, proprietara erditara a mosiei de la Corbi) redeschide monastirea de la Corbii de Piatra, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, pe care o inchina domnitorului Neagoe Basarab, monastirea capatand astfel inca de la (re)infiintarea ei statutul de monastire domneasca. Astfel, dupa spusele lui Nicolae Iorga, monastirea Corbii de Piatra este prima monastire de calugarite infiintata la noi in tara. In Septembrie, acelasi an, domnitorul Neagoe Basarab inchina monastirea de la Corbi ctitoriei sale de suflet, monastirea Argesului, Corbii de Piatra devenind pana in secolul XVIII metocul acesteia. Dupa doar trei ani, la Corbi sunt adusi calugari, maicile mutandu-se la schitul Ostrov, unde, dupa moartea domnitorului, se va calugari si doamna Despina, sub numele de Platonida monahia.

        La sud de pronaos este trapeza monastirii, daltuita la randu-i in piatra, despre care traditia afirma ca ii slujea domnitorului Neagoe vv. de divan, unde judeca diferite pricini si stingea anumite neintelegeri, atunci cand lua parte la praznicul hramului monastirii Corbii de Piatra, Adormirea Maicii Domnului .

        In prima jumatate a sec. XVIII monastirea devine biserica de mir, ca urmare a asezarii in jurul ei a unei puternice colonii de romani, peste 200 de familii, veniti din Jina Sibiului, care si-au parasit locurile natale din cauza persecutiilor religioase la care erau supusi pentru ca respingeau unirea cu Roma (uniatia). La inceputul secolului urmator, biserica este modificata, luand infatisarea pe care o are si astazi. Atunci, arhiereul Iosif de Sevasta, cel care i-a asezat pe jinari la Corbi, daruindu-le biserica si toate posesiunile monastirii, ia hotararea de a mari sfantul locas, neincapator pentru noua comunitate, daltuind in stanca un pronaos de 5,5m/4,5m cu intrare spre Nord in naos. 
          Se sparge zidul despartitor dintre cele doua sfinte altare, din care ia nastere noua sfanta masa (pe care se slujeste si astazi) si se construieste o noua catapeteasma, care va fi pictata de Stefan zugravul, la 06 Iunie 1814. Tot atunci se adauga al doilea hram bisericii, Sf. Ap. Petru si Pavel. Deasupra bisericii, incastrata in stanca este crucea de piatra de la 1700 iar in fata ei este paraclisul+clopotnita de la 1890. Mai jos de paraclis este o lespede de piatra despre care se crede ca ar fi fost jertfelnic dac. De asemenea, sunt presupuneri, ca in stanga Raului Doamnei, pe Plaiul de Mijloc sar afla ruinele castelului lui Voicu Corvin, fiul lui Serb si tatal legendarului Iancu Corvin de Hunedoara, cel care avea sa pastreze pentru totdeauna blazonul corbului, tranformandul intr-un semn al regilor. 
          O cronica ungureasca, a lui Bonfini, dupa ce afirma ca Iancu Corvinul Valahul este unul dintre marii eroi ai crestinatatii, vorbeste despre locul nasterii sale, despre plaiul numit al oii, cea mai frumoasa vale din Valachia Transalpina, unde Corvinii isi aveau obarsia. Inspirat din folclorul local, scriitorul Alexanru Odobescu cercetator pasionat si avizat al antichitatilor zonale consemna, intr-un raport din anul 1861, prezenta, la inceputul veacului XVII, a unei ostiri in preajma monumentului: La satul Corbi este o bisericuta sapata in stanca, unde se zice ca s-au adunat ramasitele ostirii lui Mihai Viteazul, dupa uciderea de la Turda.

         In ultimul timp, in biserca se slujea rar, o data pe an, de Sf. Ap. Petru si Pavel, praznic care a fost preluat in mod eronat de evlavia localnicilor ca unic hram al bisericii. Hramul monastirii de la intemeierea ei a fost Adormirea Maicii Domnului, asa cum apare si in toate documentele ulterioare. Mutarea lui de la 15 August la 29 Iunie poate fi legata de hramul pe care il avea biserica jinarilor din satul natal, ori legata de numele vv Neagoe care prin documentul de la 17 Iunie 1517 face o donatie anuala monastirii de 700 aspri.     
        Dupa trecerea la cele vesnice a noului ctitor, voevodul Neagoe Basarab, s-a preluat si s-a perpetuat traditia ca de 29 Iunie sa se faca parastasul ctitorului asa cum el insusi a cerut in actul de la 1517, ca dupa moartea lui sa i se faca parastas o data in an, in orice zi. Si pentru ca de 29 Iunie mergeau calugarii sa ia dania anuala a domnitorului, s-a mentinut aceasta zi si ca pomenire dupa moartea lui. Si, cu timpul, nemaislujindu-se in biserca decat la 29 Iunie, pentru traditia parastasului, s-a adoptat, probabil, acest praznic si ca hram al bisericii.

          Astazi, la Corbii de Piatra, prin purtarea de grija a Prea Sfintiei Sale P.S Calinic Argesanul, de la 23 martie 2003 s-a reinnodat firul vietii monahale intrerupt acum mai bine de 200 de ani, scopul acestui demers fiind acela de a demara lucrarile pentru construirea unui complex chinovial alcatuit din corp de chilii, paraclis si cladiri anexe, precum si pentru inceperea operei de restaurare a picturii, lucrari prin care vestitul locas de cult sa-si recapete, pe cit va fi cu putinta, stralucirea de odinioara.
film Corbii de Piatra

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Rarau

Manastirea Rarau - Icoana Maicii Domnului          Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Manastirea Rarau, este o icoana facatoare de minuni mult iubita de credinciosii care pasesc pragul bisericutei de lemn. Manastirea Rarau se afla in satul Chiril, comuna Crucea, judetul Suceava, fiind o manastire cu obste de calugari, ctitorita de catre domnitorul Petru Rares, in anul 1538. Manastirea se afla pe Muntele Rarau, la aproximativ 25 de kilometri de asezarea de la poalele acestuia, la ea ajungandu-se din Piatra Neamt sau din Targu Neamt, trecand prin Poiana Teiului, Brosteni si ajungand in satul Chiril.
        Potrivit traditiei, aici a fost o sihastrie infiintata de cuviosul Sisoe, spre sfarsitul secolului al XV-lea. Se mai spune ca, dupa anul 1538, cand Petru Rares a fost schimbat de la domnie, sotia sa, Elena, impreuna cu copiii, s-au ascuns in Rarau, fiind ocrotiti de calugari. Drept multumire, voievodul le-a inaltat o biserica in locul celei vechi si astfel a luat fiinta Schitul Rarau, in fosta sihastrie Dodu. Astazi, aproape de cota 1.400 se inalta doua biserici: cea veche dateaza din vremea cand la carma Moldovei se afla bravul Petru Rares, iar cea noua a fost sfintita in anul 2000.
          Manastirea Rarau a fost ridicata acum aproape 500 de ani, pe locul unde, urmarit de tatari, Petru Rares a ingropat tezaurul domnesc. Un sihastru care se nevoia prin acele locuri l-a binecuvantat, i-a vorbit despre ajutorul lui Dumnezeu si i-a prorocit ca va urca din nou in tronul Moldovei, semnul fiind savarsirea unei minuni.  
         Cateva zile mai tarziu, capeteniile tatarilor vor descoperi ascunzatoarea tezaurului, dar, vrand sa-l dezgroape, un varf de stanca va cadea peste ei, ucigandu-i pe toti.
"Unele icoane sunt vindecatoare de boli, izgonitoare de duhuri rele, iar altele sunt aducatoare de ploi binecuvantate si protectoare ale manastirilor si familiilor credincioase. Fara indoiala, toate icoanele sunt facatoare de minuni si ajutatoare credinciosilor. Dar unele poarta o harisma speciala, pe care o simte numai cel ce se roaga mult si cu lacrimi in fata sfintelor icoane" (Arhimandritul Ioanichie Balan).

Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Rarau
        Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, pastrata in biserica centrala a Manastirii Rarau, nu este singura icoana facatoare de minuni gazduita de manastire. Astfel, aici se mai afla inca sapte sfinte icoane facatoare de minuni, care aduc vindecare si alinare celor bolnavi si suferinzi. Printre ele se numara si icoana Sfantului Ioan Teologul, ocrotitorul manastirii. Icoana Sfantului Ioan Evanghelistul se afla in biserica noua a manastirii.
Manastirea Rarau - Icoana Maicii DomnuluiDespre icoana Maicii Domnului, asezata in partea dreapta a naosului, in biserica centrala a manastirii, se pastreaza, din traditie, urmatoare intamplare.
        Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, de la Rarau, disparea misterios din fata altarului, calugarii gasind-o la iesirea din biserica. Intrand in post si rugaciune, staretul de atunci, Ieroschimonahul Sisoe, a facut priveghere toata noaptea, impreuna cu intreg soborul, pana ce Maica Domnului i-a vorbit din sfanta icoana, avertizand obstea sa mute in vale totul: odoarele si putina avere agonisita.
       Intrebata fiind Maica Domnului de ce pleaca icoana din schit, s-au auzit vorbe minunate: "Unde pleaca icoana mea, acolo sa mutati schitul, caci austriecii ii vor da foc." Atunci, cu mare spaima, vornicul Sabie a poruncit obstii: "Fratilor, sa ducem schitul de partea cealalta a Raraului, sa ramana Moldovei peste veacuri, pana trece ceasul de cumpana!" Nu peste mult timp, manastirea va fi incendiata de austriecii generalului Bukow.
        In mare taina, calauziti de icoana Maicii Domnului, atelajele trase de cai si catari, au transferat intregul inventar, la Chiril, pe versantul dinspre apa Bistritei, a muntelui Rarau. Robii ce se aflau pe paraul de acolo au dat de veste boierului Bals, care s-a infatisat a doua zi cu 20 de calareti si a donat cu grabire 600 de hectare de padure si fanete pentru manastirea careia i-a pus piatra de temelie si a recladit-o pe propria-i cheltuiala.  
        Ieroschimonahul Sisoe, egumenul schitului, a adus lauda lui Dumnezeu prin savarsirea Sfintei Liturghii.
In anul 1935, staretul Martinian Conut a mutat sfanta icoana in pronaos. A doua zi, icoana era din nou la vechiul ei loc, anume in naos, in fata Sfantului Altar. Speriat de acest semn, staretul a cerut raspuns in post si rugaciune, si noaptea, Maica Domnului i s-a aratat in vis, spunandu-i sa faca o strana in fata catapetesmei, pe sub care sa treaca multimea credinciosilor, pentru implinirea rugaciunilor si pentru sanatate. Cu aceasta pricina, icoana va fi si imbracata in ferecatura de argint.

Din viata Sfântului Ierarh Ioan Maximovici

Sfintii 08            Sfântul nu pregeta nicicând să îi ajute pe oameni. Astfel, pe vremea când era arhiepiscop al Europei Occidentale, a venit la el o bătrână al cărei nepot era bolnav, cerându-i să se roage pentru el. Sfântul a privit-o cu dragoste, spunându-i că se va ruga pentru copil căruia îi rosti numele. Iar după un timp, acesta s-a vindecat.
           Altădată, în Biserica Ortodoxă din Paris a intrat un tânăr ce căuta un preot care venise şi se rugase pentru el când fusese bolnav. El umblase din biserică în biserică, fără a-l găsi însă pe cel care îl vindecase în chip minunat. Într-o bună zi, cineva l-a sfătuit să meargă la Biserica Ortodoxă Rusă, unde ,,este un episcop ortodox, un om deosebit, un mângâietor al sărmanilor şi bolnavilor”.    
           Ajuns acolo, tânărul a recunoscut în Prea Sfinţitul Ioan pe părintele care venise să-i aline suferinţa.
            Atât de mult îi iubea Sfântul Ioan pe oameni încât le asculta mereu rugăciunile şi chemarea. Odată, într-un spital din Paris era internată o tânără grav bolnavă, care le ruga pe asistentele ce o îngrijeau să îl cheme pe sfânt. Ştiind că tânăra este pe moarte, medicul a cerut ca Sfântul Ioan să nu mai fie deranjat. Dar, a doua zi, spre mirarea tuturor, sfântul a venit neanunţat.        
          El s-a îndreptat direct spre salonul unde era bolnava şi s-a adresat acesteia cu dragoste: ,,M-ai chemat ?” Iar după ce a împărtăşit-o şi a binecuvântat-o, tânăra a început să-şi revină.
           Aflând despre faptele minunate ale Sfântului Ioan, toţi oamenii căpătau încredere în puterea rugăciunilor sale. Astfel, odată, o soră medicală, ce se droga, i-a cerut ajutorul unui preot ortodox din Olanda. El s-a rugat pentru ea, dar când a înţeles că nu îi stă în putinţă să o ajute, i-a dăruit o fotografie a sfântului, pe care o păstra cu multă dragoste, şi a sfătuit-o să se roage lui cu credinţă. Tânăra a povestit mai târziu că în aceeaşi noapte l-a visat pe Sfântul Ioan şi, cu ajutorul lui, a reuşit să renunţe la patima sa. 

     Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, făcătorul de minuni al vremurilor din urmă
    
             Tot datorită încrederii în rugăciunile sale fierbinţi, un preot francez îl ruga mereu să mijlocească pentru fiii săi duhovniceşti, când aceştia erau bolnavi sau în nevoie. El îl cunoscuse pe sfânt în obişnuitele sale vizite în spitalele franceze şi rămăsese impresionat de credinţa lui. De aceea, el nu înceta să se roage sfântului pentru ajutor.
         O altă minune a înfăptuit sfântul pentru a ajuta o tânără ce voia să intre în cinul monahal. Trecând printr-o perioadă grea şi având îndoieli asupra hotărârii pe care vroia să o ia, ea a început să şovăie în credinţă. Într-una din zile, tânăra a intrat în biserică când sfântul rostea: ,,Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu”. În acel moment, ea a văzut cum asupra potirului cu Sfintele       
        Daruri s-a pogorât foc din cer şi s-a cutremurat văzând lipsa sa de credinţă.
După moartea arhiepiscopului Ioan, sfinţenia lui a fost adeverită şi de visele în care le spunea credincioşilor că nu a murit. Astfel, directoarea orfelinatului Sfântul Tihon de Zadonsk din Shanghai l-a visat pe Sfântul Ioan în sicriu, purtat de mulţimea credincioşilor în Biserica Sfântul Tihon; acolo, sfântul se scula din raclă şi, stând în faţa uşilor împărăteşti, îi miruia pe credincioşi, grăindu-le: ,,Spuneţi-le oamenilor: deşi am murit, sunt viu !”
         La puţin timp după moartea arhiepiscopului, părintele Constantin, cel care-i fusese vreme îndelungată diacon, l-a visat pe sfânt învăluit într-o lumină strălucitoare. Unul dintre ucenicii săi, părintele Ambrozie, l-a visat înveşmântat în odăjdii pascale, cădind şi binecuvântând în Catedrala ,,Bucuria tuturor scârbiţilor” din San Francisco. Într-un alt vis, o persoană l-a văzut pe Sfântul Ioan stând cu ochii deschişi, cu o privire pătrunzătoare şi plină de dragoste, care i-a mângâiat sufletul.
Minunile înfăptuite de sfânt arată iubirea sa nemărginită pentru oameni, veghind şi după moarte asupra lor. Astfel, fiul unei familii ruse ce-l cunoscuse pe Arhiepiscopul Ioan în China şi îl urmase în America, a fost trimis să lupte în războiul din Vietnam. Înainte de a pleca pe front, el s-a dus la mormântul sfântului şi s-a rugat îndelung, luând o icoană a acestuia pentru a o purta mereu cu el.  
        Iar sfântul l-a apărat în nenumărate rânduri în chip minunat. Odată, când detaşamentul său a fost încercuit de vietnamezi, el a fost singurul care a reuşit să scape cu viaţă. Altădată, a explodat o mină în baraca în care dormea, ceilalţi camarazi ai lui murind, el scăpând din nou nevătămat; şi mai mult, fiind luat prizonier, el a reuşit să evadeze şi a scăpat doar cu o rană uşoară.
        Sfântul era întotdeauna milostiv faţă de durerile şi necazurile oamenilor. Odată, el a uşurat suferinţa unei bătrâne, ce era bolnavă de artrită. Rugându-se Maicii Domnului să îi aline durerile, ea a visat un monah, cu o cârjă în mână, ce a întărit-o cu cuvinte dulci. La puţin timp după aceea, o prietenă a sfătuit-o să-i scrie preotului de la catedrala unde este înmormântat Arhiepiscopul Ioan, pentru a cere ajutorul şi rugăciunile sfântului. Părintele i-a răspuns cu multă dragoste, trimiţându-i o icoană cu Maica Domnului şi una cu Sfântul Ioan. Văzând-o, cu emoţie, bătrâna a înţeles că monahul pe care îl visase era chiar Sfântul Ioan şi că prin rugăciunile lui, durerile îi fuseseră alinate.
         O altă minune a săvârşit sfântul cu o tânără din Seattle. Aceasta citise despre el şi despre faptele sale minunate şi trecuse la Ortodoxie. Totuşi, ea păstra în inimă unele îndoieli cu privire la însemnătatea calendarului bisericesc. De aceea, ea se rugă Maicii Domnului şi Sfântului Ioan Maximovici pentru ca pruncul pe care îl purta în pântece să se nască de praznicul Naşterii Domnului, în semn de adeverire a calendarului iulian şi a dreptei credinţe. Trecuse deja praznicul  
        Naşterii Domnului după calendarul pe stil nou şi se apropia 25 decembrie/7 ianuarie, iar tânăra a început să se frământe. Dar cu câteva zile înainte de Naşterea Domnului, s-a petrecut un lucru minunat: trezindu-se din somn, ea l-a văzut pe Sfântul Ioan Maximovici în cameră, înveşmântat în odăjdii strălucitoare, privind-o cu dragoste şi binecuvântând-o. Iar pe 25 decembrie/7 ianuarie, a născut un fiu ...
         Vindecările săvârşite cu uleiul de la candela din cripta unde este înmormântat Sfântul Ioan sunt nenumărate. Odată, sfântul a ajutat un tânăr care avea accese de epilepsie şi căruia medicii îi spuseseră că suferea de o boală incurabilă. Părinţii lui au cerut ajutorul duhovnicului, care a venit la spital cu o sticluţă cu ulei de la candela din criptă. Părintele s-a rugat pentru băiat, ungându-l cu ulei şi făcând semnul crucii deasupra capului băiatului. După câteva zile, medicii l-au trimis pe băiat acasă, el fiind vindecat.
         O altă minune a sfântului a fost cea petrecută la începutul lunii septembrie 1979, când uraganul David se îndrepta către ţărmul Floridei. De teama acestuia, sâmbătă, 1 septembrie, autorităţile locale au dat ordin de evacuare a populaţiei care locuia pe ţărmul oceanului. Duminică, după Sfânta Liturghie săvârşită în Catedrala Ortodoxă Sfântul Vladimir din Miami, preotul a slujit un parastas pentru arhiepiscopul Ioan, rugându-l să îi ferească pe locuitorii oraşului de furia uraganului, aşa cum o făcuse cu mai bine de treizeci de ani în urmă pentru refugiaţii de pe insula Tubabao. A doua zi, uraganul şi-a schimbat direcţia, ocolind Florida, radioul şi presa anunţând că ,,David a cruţat oraşul”.
          Sfântul Ioan a venit mereu în ajutorul copiilor, mijlocind de multe ori şi pentru băieţelul unui preot rus din Statele Unite. Astfel, odată, când copilul s-a lovit la un ochi şi medicii le-au spus părinţilor că băiatul îşi va pierde ochiul, ei l-au dus, plini de nădejde, la mormântul sfântului. După ce a primit Sfânta Împărtăşanie şi au coborât cu toţii în criptă, copilul a început să sărute racla ce adăposteşte moaştele sfântului, plângând şi nemaivoind să plece. Acasă, părinţii au observat cu adâncă uimire că rana începuse să se vindece. Altădată, băiatul răcise şi era tare slăbit din cauza febrei. Stând în pat, el a cerut să i se dea icoana Sfântului Ioan Maximovici şi, dormind cu ea în mână, s-a întremat.
         Şi Episcopul Benedict de la Mânăstirea Novo-Sarovsk din Texas a fost ajutat de Sfântul Ioan. Îmbolnăvindu-se grav, doctorii au hotărât să îl opereze, dându-i puţine şanse de supravieţuire. Pregătindu-se de moarte, el s-a împărtăşit şi a lăsat câteva sfaturi pentru viitorul mânăstirii. Pe masa de operaţie, episcopul, împreună cu mai multe persoane, l-a văzut în încăpere pe Arhiepiscopul Ioan care îi spunea: ,,Încă nu e vremea ta”. Iar după o luptă dură cu boala, episcopul se vindecă.
            Tot aşa, Prea Sfinţitul Hrisostom de Etna, exarhul Bisericii Ortodoxe Greceşti în America mărturiseşte cum a fost ajutat în mai multe rânduri de Sfântul Ioan Maximovici. Pe vremea când era student la Princeton, el a fost atras de ideile ecumeniste şi liberale ,,propovăduite” în vestita universitate. Pe de altă parte, faimosul ecumenist George Florovski îi mărturisise că ,,şi fondatorii ecumenismului modern au început să se îndoiască de el”, astfel că viitorul arhiepiscop căzuse într-o dilemă profundă, simţind totuşi că ,,perla credinţei rămâne Ortodoxia”. În toiul frământărilor sale,  
             Sfântul Ioan i-a apărut într-un vis, îmbrăcat în veşminte albe şi ţinând în mână o cruce. În spatele lui stătea un episcop, cu o expresie plină de pace pe chip. Înmărmurit, Prea Sfinţitul Hrisostom se recunoscu pe sine în acea persoană şi nu putu să uite visul. După câţiva ani de la terminarea doctoratului, el intră în monahism şi, mai târziu, deveni episcop.
             O mulţime de minuni s-au petrecut şi la canonizarea Sfântului Ioan. Multor persoane care nu puteau să ajungă la această slujbă din diferite motive, li s-a dat să vadă cu ochii lor proslăvirea Făcătorului de minuni al veacului apocaliptic.
             Alinându-i mereu pe cei aflaţi în necaz, pe cei bolnavi trupeşte şi sufleteşte, călăuzindu-şi turma pe ,,calea cea îngustă” ce duce către mântuire, Sfântul Ioan Maximovici a fost un adevărat lucrător în via lui Hristos, ce şi-a închinat viaţa slujirii lui Dumnezeu.
Ioan Palea

6 iun. 2011

E bine sa stim care sunt limitele organismului uman

           Un citat celebru spune: “A fi liber inseamna, inainte de toate, a fi responsabil fata de tine insuti.”, Mircea Eliade
             In acest articol voi face referire la limitele organismului uman. E important sa-ti cunosti limitele tale, mai ales cand esti pus in situatia de a supravietui. La fel de important este sa incercam sa ni le depasim.
Altitudinea si lipsa de oxigen
           Limita la care se poate respira normal, dupa cum sustin specialistii, este 5200m. Dintre persoanele nou venite in zona altitudinilor mari, cateva vor avea senzatii neplacute incepand cu altitudinea de 2000 m si jumatate din acestea vor resimti probleme la 3000 m.
           Presiunea atmosferica scade odata cu crestera altitudinii datorita masei atmosferice care se micsoreaza prin rarefierea aerului. Datorita acestui fapt, la 2000 m altitudine volumul de aer va contine cu aproximativ 20% mai putin oxigen decat la nivelul marii, la 4000 m avem cu 40% mai putin. La 5500m presiunea scade la jumatate fata de nivel marii, avem cu 50% mai putin oxigen.
            Lipsa oxigenului afecteaza functiile organismului: aparatul digestiv va avea dificultati in digerarea grasimilor, muschii nostri lucreaza mai putin, creste sensibilitatea sistemul nervos la factorii externi.
            De ce respiram greoi la efort? S-a ajuns la concluzia ca datorita dioxidului de carbon din sange aparut in urma activitatii musculare.             Recomandare: cand ajungem in zona montana e bine sa nu consumam alimente grase si sa le inlocuim cu o dieta usoara (ex: orez, cartofi). Seara sa tinem cont sa mancam putin. De asemenea excesul de efort fizic poate duce la crize grave de rau de altitudine.
Fara aer, fara apa, fara mancare – Regula 333
O persoana sanatoasa, cu o conditie normala, poate rezista:
  • 3 minute fara aer (maxim 4 minute)
  • 3 zile fara apa (maxim 5 sau chiar 6 zile)
  • 3 saptamani fara mancare (maxim 30-40 zile, in unele situatii chiar la 2 luni)
           Supravietuirea fara hrana depinde de o multime de factori , dintre care vointa si determinarea joaca un rol important.
Alt factori importanti:
  • nivelul de deshidratare este unul dintre cei mai importanti factori insemnand piederea anormala a apei din țesuturile organice prin transpirație, prin vomă repetată
  • greutatea corpului;
  • un organism sanatos si o forma fizica buna poate sa asigure supravietuire pe perioade mai lungi de timp, pana la 8 saptamani;
  • metabolismul care are rolul de a transforma hrana in energie are un rol important;
  • clima este esentiala: temperaturile ridicate grabesc procesul de deshidratare, iar cele joase fac ca organismul nostru sa consume mai multa energie pentru a mentine temperatura corpului;
         Supravietuirea fara apa este mult mai dificila. In conditiile unor temperaturi ridicate, deshidratarea apare in aprox. 1 ora. Pentru ca organismul nostru sa functioneze bine are nevoie permanent de apa. In stadiul final al deshidratarii apare socul, care se caracterizeaza prin piele de culoare albastru-gri, rece la atingere.
Organismul pierde apa prin transpiratie, urina, fecale, dar si prin respiratie.
Deci in conditiile unei stari bune de sanatate si alti factori precum: o temperatura constanta, efort minim, o persoana poate supravietui intre 3-5 zile.
           Fara somn
           Un om poate rezista fara somn mai putin decat fara hrana, maxim 11 zile.
           In anii 70 s-a realizat un experiment in care s-a testat rezistenta la somn a catorva persoane. Dupa 40 de ore de nesomn a crescut nivelul agresivitatii si al anxietatii acestora. Dupa 60 de ore de nesomn, dispare senzatia fizica de oboseala si functiile organelor sunt suprasolicitate in incercarea de a se adapta noilor conditii. Dupa 4-5 zile, oamenii au avut halucinatii.
Problema mare apare dupa perioada de nesomn, timpul de revenire la conditia normala, de odihnit, este mare si in unele cazuri persoanele raman cu probleme grave mintale.
In cazul de mai sus, dupa intreruperea experimentului, oamenilor le-a luat peste 6 luni sa isi revina si sa scape de efectele daunatoare provocate de nesomn.
Cantitatea de apa din organism
            Daca procentul de apa din corpul uman este redus cu 1% iti va fi sete, iar daca este redus cu 10%, vei muri.
            Procentul de apa din organism e cuprins intre 50 si 70%, aceasta variind in functie de grasimea acumulata, sex si de varsta.
            Organismul nostru trebuie sa primeasca aproximativ 2,5-3 l apa/zi.
           Daca cantitatea de lichide este administrata dintr-o data, ea va fi eliminata rapid de rinichi, astfel ca trebuie sa consumam la un anumit timp cate un pahar cu apa.
Temperatura interna a corpului
             In cazul unei temperaturi extrem de scazute, supravietuirea depinde exclusiv de mentinerea temperaturii interne a corpului la o valoare de aprox. 37°C.
           Organismul uman este sensibil la variatii ale temperaturii interne. Atunci cand este frig, fluxul sangvin este oprit la nivelul extremitatilor, cu scopul protejarii organelor vitale, cele mai importante pentru supravietuire. Daca temperatura interna a corpului scade si cu 2°C, se produce starea de hipotermie, persoana isi pierde cunostinta, iar inima acesteia incepe sa bata neregulat.
In mod normal, la o temperatura interna a corpului de 24°C, inima inceteaza sa mai bata si se produce moartea.
De asemenea, o persoana care innoata in apa inghetata poate rezista maxim 5 minute, avand dupa scurt timp senzatia de somn. NU trebuie sa adormi fiindca nu te mai trezesti.
Limite maxime suportabile de curent si tensiune
          Cand tensiunea creste, rezistenta corpului omenesc scade repede, iar curentul creste foarte repede, atingand valori de ordinul sutelor de miliamperi. Singurul organ care ne apara la propriu de tensiune este pielea, dar care fiind subtire, este eficienta doar la tensiuni mici. Cand tensiunea trece de 30-40V, pielea inceteaza sa mai opuna rezistenta si “curentul patrunde in interior”.
Rezistenta superficiala a pielii in zona de atingere depinde de factorii:
  • umiditatea si concentratia de sare a transpiratiei
  • presiunea exercitata pe zona de contact – daca degetele se strang pe fir, e MULT mai rau
  • aria suprafetei de contact – exemplu in caz ca te atingi de “faza” cu surubelnita sau patentul care o/il tii in mana, sansele de supravietuire scad vertiginos
Referinte:
  • Curentul continuu se simte de la cca 10mA in sus. Curentul alternativ incepe sa se simta aprox. la 0.5-1 mA.
  • La 100V curent continuu, daca ai mainile uscate si aria de contact e mica – simple fire – nu vei simti nimic. La cca 50V curent alternativ in aceleasi conditii, deja se simte.
  • Curentul continuu coraborat cu tensiuni mari, de ordinul a 300V (se gasesc in TOATE sursele de alimentare in comutatie – din computer, TV etc.) este MULT mai periculos decat cel de 220V curent alternativ fiindca muschii tind sa se contracte si sa prinda obiectul respectiv marind astfel intensitatea curentului prin corp. Cu alte cuvinte te “prinde”.
  • Cu cat creste valoarea curentului, cu atat scade timpul in care socul devine letal
Referitor la limite:
1mA = limita de sensibilitate
5 mA = incepe sa fie dureros
30-50mA = foarte dureros
20-40mA = limita de la care “te prinde” – contractia muschilor pe fir si nu mai poti “da drumul”
—————————————————————————————————————————————————
30mA este considerata limita periculozitatii pentru un timp rezonabil de 0.2-0.5 secunde
200-500mA – limita la care inima intra in fibrilatie si deseori e insotita de stop respirator
In alta ordine de idei, curentul maxim admis sa treaca prin corpul uman fara a-l pune in pericol este de 10mA in curent alternativ si 50 mA in curent continuu.
     Ati auzit de?
     RCD ( Residual Current Device )  sau sigurantele diferentiale: acestea intrerup circuitul daca curentul prin faza este diferit de cel prin nul cu > de 30 mA. Timpul in care opreste este de aproximativ 30ms, prin urmare chiar daca curentul prin dvs este sa spunem 200mA, timpul de actiune e prea scurt pentru a produce stop cardio-respirator. Aceasta inseamna ca va curenteaza, aparatul nu poate impiedica asta, dar NU muriti – Garantat. Timpul fiind asa scurt se reduce si socul pe care il resimtiti
  preluat de pe site-ul

3 iun. 2011

"Pe vremuri, oamenii aveau cruce de lemn si inima de aur. Acum, au cruce de aur si inima de lemn"

 
"Pe vremuri, oamenii aveau cruce de lemn si inima de aur.Acum, au cruce de aur si inima de lemn"    
Parintele Adrian Fageteanu 
        Cand am auzit ca parintele Adrian Fageteanu a parasit Manastirea "Antim" m-am cutremurat. Bucurestiul cel zgomotos, apucator si trufas ramanea fara ultimul sau mare duhovnic. Decizia parintelui de a se retrage in munti, la cei 92 de ani ai sai, mi s-a parut nu numai un act de mare curaj, dar si o pedepsire teribil de aspra a indiferentei, a nepasarii noastre. Il stiam, dar fara sa-l cunosc.

        Ii vorbeam, cerandu-i cuvant, dar fara a ma apropia de el. De fiecare data, il gaseam in biserica, in strana cea mai umila, langa intrare, langa pangar, cautand umbra care sa-l acopere. Mereu spovedea pe cate cineva - femei batrane si tineri deopotriva. Ore in sir ramanea in aceeasi pozitie - aplecat pe o parte, nemiscat, ascultand cu toata fiinta lui, cand si cand tresarind tulburat de cele auzite. Nu stiu de ce nu am indraznit sa fac pasul necesar catre el. Parintele avea renumele de duhovnic aspru, care dadea canoane grele, calugaresti.        
        Acum, imi pare rau. Darzenia lui monahala ascundea, de fapt, un suflet duios si dulce ca mierea de padure. La fel de rau imi pare ca (fie si cu un oftat) l-am judecat ca ne parasise pentru chilia sa pustniceasca. A trebuit sa merg la noua sa casa, in tampla muntilor din defileul Jiului, ca sa-mi dau seama ca parintele Adrian plecase tocmai pentru a fi mai aproape de noi. Plecase ca sa se roage intens si fara odihna, pentru slabiciunile si mantuirea noastra.

Platoul Pustnicilor

      Nu e usor sa-l intalnesti si sa vorbesti cu parintele Adrian Fageteanu. Trebuie mai intai sa ajungi la Manastirea "Lainici", pe valea stramta si pravalita a Jiului. Apoi, dupa cateva ceasuri de odihna, pornesti de cu dimineata spre sihastria, unde parintele s-a retras brusc, neasteptat, fara alte explicatii. Bolnav si aproape nevazator, si-a gasit in coliba muntelui loc de meditatie si rugaciune, indepartand cu un singur gest de renuntare tot confortul bucurestean de care se bucura in chilia sa calduroasa de la Manastirea "Antim".
        Drumul spre sihastria parintelui e un urcus anevoios, presarat de marunte surprize si nedumeriri vizuale. Un frate Grigorie a migalit din loc in loc mese si banci de popas din crengi de mesteacan, in cele mai fanteziste si neasteptate forme. Un altul a zganciulit pe coaja copacilor insemne cristice de cruce si alungiri stilizate de peste, dorind parca sa increstineze padurea, in timp ce sageata unui indicator clatinat de vant te anunta cat de aproape esti de "Groapa fara fund" - un ciudat fenomen carstic, ca o clepsidra enorma ce se coboara sute si sute de metri spre maruntaiele intunecate ale pamantului, fara ca cineva sa-i fi aflat vreodata capatul.
Rasplata cea adevarata e sus, pe platoul Pustnicilor.
          Ca sa-l intelegi pe parintele, trebuie neaparat sa-ti imaginezi locul. Esti pe streasina lumii. Nu trebuie decat sa intinzi mana si sa atingi marginile de bumbac ale norilor. Cu respiratia oprita o clipa, auzi totul: miscarea de felina a vantului, cresterea inceata a ierbii, fojgaiala maruntelor insecte abia trezite la viata. In largul platoului, suite pe fruntea unui deal abrupt, bisericuta si chiliile schitului se cotlonesc indaratul unui sir de pomi, al unei anexe gospodaresti varuite in alb si al barnei groase, de stejar, pe care stau randuite trei clopote, in trei forme diferite. O faneata bogata si prelunga te insoteste pana la casa parintelui, cu alai de toporasi si branduse, butonei si galbenele de primavara.
        Locul pare pustiu, ca parasit in graba. Biserica e zavorata si usa de la chilii incuiata. Dureaza mult pana ce un calugar mai tanar apare in prag, ne cerceteaza scurt cu o privire si o intrebare la care nu mai asteapta raspuns, cerandu-ne apoi sa asteptam. Parintele e la rugaciune. Nu trece mult si usa se deschide din nou. Pierdut in rasa lui larga si cenusie, parintele pare si mai mic - o mana de om. Cu un gest scurt si lipsit de ezitare isi retrage mana. Nu ne da voie sa i-o sarutam. In schimb, ne binecuvanteaza si ne mangaie cu mare dragoste pe crestet. Ne cerceteaza o clipa cu privirea sa abia vazatoare si, putin emotionat, se aseaza cu multa cuviinta pe stinghia patului. Nu stie prea bine cine suntem si ce dorim de la dansul. Nici nu conteaza.          
         Parintele se poarta de parca i-ar fi intrat in chilie Hristos. Tresare usor doar cand il intrebam de ce a parasit Antimul. De ce la 92 de ani s-a retras intr-un loc pe care mai mult ca sigur nu-l va mai parasi niciodata? Ochii lui albastri si batrani cauta nehotarat in departarea peretelui. Cunoaste bine raspunsul, dar nu gaseste cuvantul potrivit. "Pentru liniste", zice el intr-un tarziu. "Pentru suflet."
        In chilia parintelui miroase frumos, taraneste - a gutui si tamaie. Tot asa arata si camera - simpla si fara lucruri de prisos: o soba de lut spoita cu var, o dormeza, o icoana deasupra ferestrei si o masa pe care odihnesc o Psaltire, un Acatistier. Cartile fac parte din decor. Cand si cand, parintele Adrian intinde mana, le atinge copertele tari si usor zgrunturoase, de parca ar vrea sa se convinga ca se afla la locul lor. Nu le deschide insa niciodata. Chiar si la 92 de ani, parintele cunoaste toate rugaciunile pe de rost. "Asa a vrut Dumnezeu - sa ma intorc de unde am plecat", zice parintele, amintindu-si cum, eliberat din inchisoarea Aiudului (20 de ani de temnita grea, pentru ca facuse parte din miscarea ortodoxa "Rugul aprins"), a vrut sa intre in obstea monahala de la Crasna Gorj, in chiar schitul in care fusese arestat Sandu Tudor, sufletul si initiatorul "Rugului aprins" de la Antim.
       Staretul Crasnei nici nu a vrut sa auda. Nu numai ca nu a vrut sa-l primeasca, dar l-a si amenintat strigand: "Daca in cinci minute nu pleci, iti ramane capul pe tocator". Bolnav si slab ca o stafie, parintele s-a clatinat. Viata era pentru el o fundatura, un tunel fara capat. Nu stia incotro sa o apuce. A strigat in gand ajutorul lui Hristos, cand un calugar mai batran s-a apropiat de el si, tragandu-l deoparte, i-a soptit la ureche: "Du-te la Manastirea "Lainici". Acolo e omul lui Dumnezeu".
          Dupa o zi petrecuta in tren, a ajuns. La manastire nu a trebuit sa caute pe nimeni. Omul lui Dumnezeu i-a iesit in cale, de parca l-ar fi asteptat de cand lumea. Era staretul Calinic Caravan - un sfant si un munte de smerenie. Vazandu-l pe parintele Adrian cum arata, staretul nu l-a intrebat nimic. L-a primit ca pe un frate, cu dragoste si cutremur. I-a dat bani de haine si de medicamente, l-a oblojit cu mana lui vreme de un an de zile, l-a pus apoi la muncile cele mai usoare, sa-i invete pe cei tineri tainele istoriei si ale limbilor straine, literatura si gramatica.
          Om simplu, cu doar doua clase, Calinic Caravan nu avea lecturi filocalice. El le traia doar, le punea in fapta. Desi era staret, el muncea la gradina, el zidea sobe, el pregatea masa, bucurandu-se ca un copil cand fratii ii laudau bucatele. In tot acest timp, le cerea calugarilor sa invete, sa urmeze studii teologice, dandu-le bani de carti sau bani de tren, pentru a-si sustine examenele la Craiova. "Ceea ce m-a impresionat la parintele  Calinic era bunatatea fara margini si, mai ales, rugaciunea necontenita. Se ruga mereu, oriunde, zi si noapte. Se ruga pentru noi, pentru toata tara, pentru cei prigoniti pentru dreptate. Se ruga chiar si pentru dusmanii vazuti si nevazuti, pentru comunisti, spunand: "Toti sunt fratii nostri. Dragostea noastra o sa le inmoaie inima. Roaga-te si tu pentru ei". Sincer, am zambit in sinea mea, dupa cate patimisem de pe urma lor. As fi facut orice, dar sa ma rog pentru comunisti era peste puterile mele. Staretul Calinic nu a zis nimic - doar a zambit. Nu a trecut mult timp si in fata manastirii a oprit un alai de masini negre si luxoase. Era mare agitatie grozava la poarta si din masina a coborat Nicolae Ceausescu. Indreptandu-se spre mine, m-a intrebat: "Dumneata esti preot?... Am venit cu parintii mei si as vrea sa le citesti niste rugaciuni pentru sanatate". Cine ar fi putut crede asa ceva? Cautand a nu ma pierde cu firea, am intrat in biserica impreuna cu ei si mi-am implinit menirea de preot. M-am rugat pentru Ceausescu si, deci, pentru comunisti. Atunci, am inteles zambetul parintelui Calinic. Parintele stia totul. Avea rugaciunea vazatoare."

De sapte ori declarat mort

        Asa cum sta pe stinghia patului, cu mainile asezate cuviincios in poale, parintele aminteste de o icoana. Nimic ostentativ, teatral, calugaros, nu vezi in gesturile intelectualului scolit la cele mai mari universitati, insotitorul in discutii filosofice al lui Noica, Anton Dumitriu, Tutea, Staniloae, de la "Rugul aprins". Pe stinghia ferestrei, gutuile randuite cu grija, mari si parfumate, miros a copilarie. Putin tulburat, parintele scoboara cateva clipe in trecut. Isi aminteste de Bucovina sa natala, de parinti, de taranii pe care nu a incetat nici o clipa sa-i iubeasca, spunand cu o sinceritate tulburatoare: "Singurul lucru bun din viata mea este ca am indragit taranul roman - rabdatorul lui Dumnezeu, persecutat de toata lumea si in toate vremurile".
       Asa instapanite si tinute sub obroc cum sunt, gandurile lucreaza, se cauta, rascolind dureri si uimiri ce pareau demult uitate. De sapte ori a trecut parintele pe langa moarte. De sapte ori i-a simtit rasuflarea grea, urata, de necuprins in cuvinte. O data, a murit la modul cel mai concret cu putinta. Avea cinci ani si era in timpul refugiului din Bucovina. Suit intr-o caruta impreuna cu parintii si tot avutul lor de tarani mijlocasi, se purta de parca ar fi plecat la targ, intr-o excursie. Copil si fara minte, nu intelegea ce se intampla, ce tragedie traiau familia si oamenii din satele invecinate. Avea chef de joaca si, atras de zgomotul prundisului peste care calcau caii, s-a aplecat mai mult peste coviltirul carutei. O clipa de neatentie si nenorocirea s-a produs: "Fara sa-mi dau seama ce se intampla, roata carului mi-a trecut peste burta", povesteste parintele. "Am murit pe loc.   
        Spre groaza parintilor, nu mai suflam. Aveam abdomenul spart si mi se vedeau intestinele risipite pe prundis. Mama, saraca, era disperata. Plangea tanguindu-se de durere, in timp ce ceilalti refugiati, oprind carutele in dreptul nostru, o acuzau ca totul se petrecuse din vina ei, ca nu avusese grija de mine. Tot ei au sfatuit-o sa nu mai poarte cadavrul cu ea, ci sa ma inmormanteze in primul sat. Satul se numea Hlinita. Asa a facut. Ravasita de durere, a oprit in dreptul bisericii, dar pentru ca preotul paroh de acolo era plecat, m-a lasat in seama unui diacon si a platit o baba sa ma spele, sa faca toate cele necesare pentru inmormantare, ea plecand mai departe, de teama sa nu piarda convoiul refugiatilor.
        Intr-adevar, batrana s-a apucat de treaba dupa datina. M-a spalat, m-a imbracat in straie curate, m-a asezat pe masa, mi-a pus lumanarea sub forma de colac pe piept si a inceput sa-mi citeasca din Psaltire. Trecuse deja o zi, noaptea se instapanea peste incapere si, cum batrana continua sa citeasca rugaciunile pentru mort, cineva a zis: "Babo, inchide fereastra". Femeia s-a mirat. Fereastra era inchisa, usa, la fel. "Atunci de ce clipoceste lumanarea pe pieptul mortului?", a mai intrebat omul care priveghea in incapere. Apropiindu-se de mine, a vazut ca respiram.
        Nu stiu daca a fost cu adevarat o minune sau ca baba, frecandu-ma apasat, mi-a pus inima in miscare. Stiu doar ca oamenii au trimis vorba prin alti refugiati sa o gaseasca pe mama si sa-i transmita ca baiatul ei a inviat. Sa nu va spun ce bucurie au trait parintii mei. Pentru ca nu puteau intoarce caruta din cauza puhoiului ce venea din spate, s-au intors in Hlinita pe jos, m-au dus la Suceava si, la spital, un medic m-a cusut, spunand ca in viata lui nu mai vazuse asa ceva."

          O alta moarte clinica avea sa-l astepte pe parintele multi ani mai tarziu, la Stalingrad. Plecase voluntar pe front si, plin de elanuri tineresti, dorea recastigarea Basarabiei. Tot voluntar s-a prezentat la generalul Dragalina, oferindu-se pentru o actiune plina de primejdii. Nu a mai revenit la unitate. Din nou, viata lui a ramas suspendata de un iluzoriu fir. Explozia unui srapnel l-a ranit grav. Era plin de sange si toata falca de jos abia se mai tinea intr-un rest de cartilaj. Era desfigurat si cu greu mai respira din cauza hemoragiei. Medicii ii dadeau doua-trei ore de supravietuire. Nu aveau cum sa-l ajute. Nu aveau cu ce. Singura sansa erau un spital si un chirurg priceput.
           Acolo, in camp deschis, nu se putea face nimic. Atunci, s-a petrecut minunea. In aer s-a auzit un zgomot intrerupt, de motor cu probleme si, cateva secunde mai tarziu, un avion nemtesc de vanatoare a aterizat, oprind chiar langa parintele. Avionul nu mai putea zbura. Avea o defectiune la rezervorul de benzina. Nu era ceva grav, caci neamtul a surubarit o vreme pe sub burta avionului si motorul a pornit. Vazand ca vrea sa plece, un ofiter roman, Ciurea (maramuresean), l-a rugat pe pilot sa ia ranitul, sa-l duca la un spital. Neamtul a refuzat. Nici un regulament din lume - nici omenesc, nici militar - nu-l putea obliga sa transporte un ranit.
           Era un avion de doua locuri (pentru pilot si observator) si orice kilogram in plus reprezenta o catastrofa. Atunci, fara sa mai stea pe ganduri, ofiterul Ciurea a scos pistolul si l-a pus la tampla aviatorului. Ori il lua si pe parintele, ori il impusca. Situatia era pe muchie de cutit. Cei doi nemti s-au tras deoparte si s-au sfatuit. Voiau sa suie ranitul in cabina, sa ruleze cateva sute de metri si apoi sa-l arunce din mers. Intr-adevar, ranitul a fost urcat cu chiu cu vai in carlinga, observatorul s-a chircit (numai el stie cum) pe scaunul din dreapta si avionul a pornit. Dupa cateva minute, parintele l-a auzit pe observator spunandu-i pilotului sa nu-l mai abandoneze pe camp. Avionul isi recastigase stabilitatea si motorul functiona bine. Zborul a decurs fara probleme. In doua ore, avionul a parcurs 600 de kilometri, dupa care ranitul a fost dus repede la un spital, unde astepta deja pregatita sala de operatie si toate cele necesare. "In tot acest timp, m-am gandit la multe", isi aminteste parintele. "Mi-am revazut viata, mi-am pus intrebari. Nu era vorba de frica mortii, de durere fizica sau altceva. Era vorba de Dumnezeu. Mi-am dat seama ca si daca as fi fost imparat sau celebru sef de stat, nimeni nu m-ar fi putut salva in pustietatea campiei ruse.
           Aceasta intamplare mi-a schimbat viata din temelii. Dupa ce am iesit din spital, in concediu fiind, primul meu drum a fost la Putna, unde in fata altarului mi-am inchinat viata lui Dumnezeu, salvatorul meu."

"Hristos a inviat!" in temnita

         Parintele Adrian a trecut prin multe. Isi aminteste, dar nu insista. Despre suferinta si moarte vorbeste cumva in treacat, ca despre o prietena din copilarie. Arestat in 1958, la interogatoriul de la Suceava, un securist pe nume Blehan (fiu de cantor bisericesc) l-a batut cu bocancul in cap, incat cheagurile de sange i-au afectat iremediabil nervul optic. La Aiud, gardienii nu s-au multumit sa-l pedepseasca bagandu-l la carcera.  
           Desi era un ger de crapau pietrele, au turnat doua galeti cu apa peste trupul lui plapand. In cateva ore, apa a inghetat transformand pielea intr-o coaja, pana la os. Din toate, parintele isi alege amintirile cele mai frumoase: figura serafica a parintelui Sofian, finetea absoluta si de neegalat a parintelui Ghius, tinuta morala si fara cusur a taranului Ilie din Sacele (pe care parintele il pomeneste si astazi la rugaciune, dimpreuna cu sotia, Pauna, si copilul, Toader), darzenia teologica a lui Sandu Tudor, care a murit asasinat chiar in celula. "Nu o sa ma crezi, frate, dar in inchisoare am fost cel mai aproape de Dumnezeu", zice parintele Adrian. "Acolo, pretuiai tot darul lui Dumnezeu. Pretuiai aerul, pe care, intr-o celula suprapopulata, il cautai cateva secunde, cu randul, stand cu nasul sub crapatura usii. Pretuiai painea (doua felii prin care intrezareai lumina soarelui), alaturi de mierea unei vorbe bune. Eram slabi, dar ne ajutam intre noi. Lui Vasile Voiculescu i-am dat din portia mea. Firav si abia tinandu-se pe picioare, era pus sa duca niste hardaie mai mari decat el. Nu putea sa le ridice si atunci gardienii il pedepseau taindu-i ratia de mancare... In inchisoare, aveai nevoie de hrana, dar, mai presus de toate, de cuvantul lui Dumnezeu. Prin El ne-am aratat puterea. Imi amintesc ca la Aiud imi facusem un calendar pe degete, dupa metoda Gauss. Am calculat data Pastelui si mi-am dat seama ca era exact in acea noapte.
            Fara sa ma mai gandesc la urmari, am inceput sa strig: "Hristos a inviat!" si imediat din toate celulele a inceput sa razbata spre cer cantarea cea minunata: "Hristos a inviat din morti cu moartea pre moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le!". Rasuna Aiudul de chemarea sperantei, de strigatul nostru de bucurie, spre disperarea gardienilor, care credeau ca am inceput o revolta. Alergau nebuneste prin curte si trageau focuri de avertisment, dadeau telefoane si cereau intariri. Erau speriati de glasurile noastre reunite, de forta spirituala a credintei, pe care nici o fereastra zabrelita nu o poate opri.
Sunt multe lucruri pe care nimeni altcineva nu le poate intelege. Taria pe care ti-o da Dumnezeu ar fi una din ele... Cand am fost arestat, anchetatorul mi-a smuls crucea de la gat si a aruncat-o in lada de gunoi. Eu am luat-o de acolo. El m-a batut crancen si a aruncat din nou crucea la gunoi. Eu nu m-am lasat. Iarasi, am ridicat crucea si el m-a calcat in picioare. Dupa 8-9 incercari, ofiterul a cedat. M-a lasat in pace... Fiind in camera de tortura, imi spuneam: "Rezista! Nu-L face de ras pe Hristos" si poate nu o sa ma crezi, frate, dar dupa 60 de lovituri nu mai simteam nici o durere. Corpul singur lucra fara voia mea, parca se autoanestezia.
         In inchisoare incetezi sa existi, doar Hristos te tine in viata. La iesirea din Aiud, am aflat ca sarmana mea mama, atunci cand scria acatistul pentru preot, imi trecea numele si la vii, si la morti, nestiind nimic despre mine. Avea mare dreptate - in puscarie, eram si viu, si mort, deopotriva."
In incaperea taraneasca, plina de gutui si icoane, parintele ne priveste abia zarindu-ne. Nu e un vorbaret de felul lui. Doar noi l-am starnit cu amintiri si intamplari demult incheiate. Cumpatat si firesc in toate (in ezitari, in lauda sau in mustrare), parintele revine in prezent, cu un suspin abia perceptibil. Repeta frumoasa lui zicere ca singurul lucru din viata lui e taranul roman si se gandeste ca in urma sa nu va ramane decat gandul ca a ridicat - cu ajutorul multora - doua manastiri inchinate Sfantului Andrei (una la Lacul Morii si alta la Piscul Crasani), acelasi mare Apostol caruia nimeni din Bucuresti nu i-a ctitorit vreo biserica.
          Desi nu o recunoaste de-a dreptul, parintele e ingrijorat. Cand ii cerem cuvant de folos, parca ezita, nedorind sa supere pe nimeni. In orice caz, vin vremuri grele peste noi, si unii (monahi fiind) prind a rataci. "Multi se gandesc a se salva prin mijloace proprii, cumparand loc de retragere in munte. Altii, zicand ca vine sfarsitul lumii, le cer fetelor sa nu se casatoreasca, sa nu le prinda clipa cea grea alaptand... E trist ce se intampla. In loc de dragoste si incredere, unii monahi induc frica de lume, de viitor, de aproapele... Ne lipsesc teologii. Sunt intrebari la care nici marii nostri parinti nu stiu a raspunde. Speranta sta in tineri si in invatatura. 
          De ce ne temem de stiinta cartii? Cand Maria Magdalena si-a dat seama ca Iisus e Hristosul, i-a zis: "Invatatorule!", iar cand Hristos i-a trimis pe Apostoli, le-a zis: "Mergand, invatati toate popoarele". Ca sa inveti pe altii trebuie sa fii tu insuti invatat... Sa nu dispretuim cartea. Mai mult fac pentru biserica noastra Marele Vasile, Grigore si Ioan Gura de Aur decat un pustnic. Acum, mai mult ca oricand, ne trebuie autoritate teologica si duhovniceasca... Pe vremuri, crestinii aveau inima de aur si cruce de lemn. Acum, crucea e de aur si inima de lemn."
        Parintele se opreste obosit. A sosit timpul ceasurilor de pravila si de rugaciune si pregateste Psaltirea din care ii va citi mai tarziu ucenicul sau Macarie, nu fara a constata ca pentru sine, cu uimire: "Stiu Psaltirea pe de rost, dar de fiecare data ma minunez de sensurile ei. Mereu descopar ceva nou. Mereu aud lucruri pentru prima data. Am 92 de ani si tot nestiutor sunt".
         E vremea sa ne luam ramas bun. Parintele Adrian ne saruta parinteste pe frunte si ne conduce in veranda ce da spre largul padurii. Nu vede nimic din rabufnirea primaverii. Isi imagineaza doar: solaritatea mestecenilor, palcurile de ghiocei ca niste troiene de zapada vegetala, verdele grabit al primelor flori de spanz. "E multa liniste aici... E bine", mai zice parintele si se retrage in chilia sa de anahoret.
In curte, in dreptul bucatarioarei de vara, tanarul ucenic Macarie pregateste intr-un bol cateva linguri de miere cu seva de mesteacan pentru parintele. Schimbam cateva cuvinte cu dansul si un amanunt anume ne atrage atentia - ca si parintele Adrian, ucenicul sau e pentru prima oara la Schitul Locurile. Aici ii este dat sa petreaca primul post pustnicesc, prima sarbatoare a Pastelui, prima bucurie a primaverii. Atat cat vrea Dumnezeu, vor sihastri impreuna. Parasind forfota si nebunia Bucurestiului, avva Adrian si ucenicul lui s-au legat sa ia totul de la capat. Unul - la 92 de ani, altul - la 33.



Sorin Preda

Fageteanu Adrian (fiul lui Mihail si al Aurorei) s-a nascut la 16 noiembrie 1912 in comuna Deleni, regiunea Cernauti.
• Licentiat in Drept si Teologie, este condamnat in 1958 la 20 de ani munca silnica, 10 ani de degradare civica si confiscarea totala a averii pentru infractiunea de uneltire contra ordinii sociale. Sentinta cu atat mai absurda cu cat, in urma unui alt proces din 1956, a fost achitat de aceeasi invinuire.
• Face parte din miscarea ortodoxa "Rugul aprins", alaturi de preotii Vasile Voiculescu, Papacioc, Staniloaie, Petroniu, Sofian, Ghius, Sandu Tudor etc.
• Trece prin mai multe inchisori (Suceava, Jilava, Aiud etc.) si este eliberat in 1964 cand, primit cu greu in randul preotilor, ajunge la Manastirea "Lainici", apoi se muta la Antimul din inima Capitalei, unde ridica - ajutat de multi - doua manastiri: Lacul Morii si Piscul Crasani.
• In 2003, la 91 de ani, hotaraste sa se pustniceasca in schitul Locurile, langa Manastirea "Lainici".

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.