4 aug. 2011

Manastirea Stana de Vale si Parintele Macarie

      In urma cu ceva timp am gasit pe youtube cateva inregistrari cu staretul Manastirii Stana de Vale, Parintele Macarie, un om cu totul deosebit, printre putinii calugari daruiti cu adevarat caii pe care au ales-o din dragoste pentru Hristos.Va invit sa vizionati si dvs inregistrarile respective, caci acum, din pacate parintele nu mai este staret acolo, dupa cum reiese dintr-un articol postat pe www.ebihoreanul.ro. postat mai jos. Trist ca se intampla astfel de lucruri in Biserica noastra...




        Prea Sfinţitul episcop ortodox Sofronie şi-a ridicat în cap credincioşii din zona Binşului. Marţea trecută, Înaltul l-a instalat în funcţie, pe ascuns, la Biserica ANL din Beiuş pe noul stareţ al mănăstirii Stâna de Vale, călugărul Serafim, adus taman din Cluj.
              Localnicii spun că instalarea nu s-a făcut la mănăstirea din vârful muntelui, ci în oraş, de frica mirenilor care au ameninţat că se vor opune înlocuirii călugărului Macarie. Fostul stareţ, foarte iubit pentru viaţa de pustnic pe care o duce, a fost schimbat pentru că nu are studii.
            În schimb, Serafim, fost econom al mănăstirii Nicula, e "învăţat" cu de toate, oamenii povestind că a fost izgonit din Cluj pentru că ar fi băgat mâna în banii mănăstirii. Cert e că pe 1 decembrie Serafim a fost întâmpinat la Stâna de Vale de un grup de credincioşi din Budureasa şi Beiuş cu pancarte pe care scria "Vrem călugări adevăraţi", "Vrem episcop ortodox" sau "Boieria strică eparhia".
Speriat, noul stareţ l-a pus pe părintele Macarie scut între el şi oameni, a intrat în biserică păzit de un bodyguard şi a vorbit mulţimii ascuns după un ofiţer de Poliţie. Probabil de teamă să nu-l bată Dumnezeu...
 
sursa:
http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-16/staret-cu-bodyguard-91624.html

3 comentarii:

a4m spunea...

banuiesc ca il cunosti personal pe Pr Macarie. il cunosc si eu, chiar este un calugar adevarat, care a muncit mult si a indurat multe pana s-a ridicat Manastirea Stana de Vale... respecta cele trei voturi monahale, este sarac, smerit si ascultator fata de mai-marii lui (poate noi am zice ca e prea ascultator)... in schimb PS le incalca cu desavarsire...

imi pare rau de oamenii care mergeau in fiecare duminica la Manastire acolo, caci de cand Pr Macarie nu mai e, biserica e pustie, nu mai merge nimeni acolo... slujesc calugarii nou-veniti singuri.

orthodoxart spunea...

Personal nu l-am cunoscut, si m-as bucura daca as avea ocazia sa-l cunosc. Mi-au placut foarte mult filmuletele gasite despre parintele si m-a intristat articolul din ziar , cum ca fost trimis de acolo. Consider ca omul sfinteste locul, iar parintele prin rugaciunea si viata sa au sfintit manastirea Stana de Vale. Se vede si se simte omul autentic. Nu cred ca diploma de teologie, te face iubitor de Dumnezeu. De ce nu este lasat in continuare acolo, deranjeaza sa mai avem si noi modele de calugari? fiecare isi raspunde pentru sine...

Anonim spunea...

Parintele Macarie poate fi cautat la schitul Huta,judetul Bihor ...este nemaipomenit!as zice :UN SFANT IN VIATA!

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.