12 iul. 2011

Noua Ordine Mondială: Lumea rămâne fără mâncare

  În momentul în care citiți aceste rânduri, zeci de mii de familii africane sunt în căutare disperată de hrană. Sute de mii de animale de fermă au murit din cauza secetei din Somalia, Etiopia și Kenya, care este cea mai mare din ultimii 60 de ani.

Considerând că două treimi din oamenii din regiune își duc existența prin creșterea de capre, vite, cămile și oi, termenul de "catastrofă" nu ar fi suficient pentru a descrie ce se întâmplă.Cei de la Al Jazeera îşi pun o întrebare cât se poate de simplă: cine este de vină pentru aceste lucruri: schimbarea climatică sau războiul? Trebuie menţionat faptul că, pe lângă secetă, Africa este lovită sever de războiul islamic, în măsura în care livrarea de ajutoare este condiţionată de livrările de armament pentru gruparea teroristă Al Shabab, una dintre cele mai puternice grupări teroriste din zonă, cu puternice legături cu Al-Qaeda, împotriva cprora americanii luptă din 2001 încoace.
În fiecare zi, mii de oameni ajung în cea mai mare tabără de refugiați din lume, la Dadaab, în speranța că vor fi acceptați, deși a fost construit pentru 90.000 de oameni, iar acum sunt deja 360.000 de persoane.

Mai mult, 30.000 de oameni stau în afara taberei, care încă nu au fost acceptați în tabără din lipsă de spațiu.

Acesta este însă numai începutul, spun cei de la ONU. Asta pentru că seceta afectează nu mai puțin de 10 milioane de oameni, iar în 2012 vom putea asista la o foamete în masă din cauza secetei.

Problema este însă că prețul alimentelor a tot crescut în ultimii ani, ceea ce a făcut ca tot mai mulți oameni să nu-și mai permită să cumpere hrana de zi cu zi.

"Cu toate acestea, speculatorii și marile bănci de pe Wall Street nu se simt vinovați pentru că manipulează prețul alimentelor din dorința de câștig", scrie presa externă.

Cei de la Business Insider au realizat o lista cu 12 semne care arată că lumea rămâne fără mâncare. Enumerăm doar câteva dintre ele:

1. Mai mult de 3 miliarde de oameni, aproximativ jumptate din populația lumii, trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi.

2. În ultimii ani, prețul global al alimentelor a crescut cu 37%.

3. Prețurile unor cereale "cheie" precum porumbul au explodat de-a dreptul: de exemplu, prețul grâului a crescut cu 77% într-un singur an, orezul cu 39%, iar zahărul cu 64%.

4. Conform FAO, prețul alimentelor va cunoaște o creștere de 240% față de nivelul din 2004.

5. Se estimează că 80% din populația globului trăiește în state unde diferența de venit dintre bogați și săraci se adâncește.

6. Aproximativ un miliard de oameni se duc seara la culcare înfometați. În fiecare zi!

7. La fiecare 3,6 secunde cineva sfârșește de foame,  trei sferturi fiind copii sub 5 ani.

8. Se estimează că toată Africa deține doar 1% din întreaga avere a lumii, spre deosebire de bogaţii lumii( estimaţi ca având o pondere de 0,5% din populația totală) care dețin 35%.

Un studiu recent al băncii Societe Generale intitulat sugestiv “O nouă ordine mondială. Când cererea depăşeşte oferta.” arată că ne aflăm la sfârşitul unui ciclu început în 1980, iar caracteriul fluctuant al forţei de muncă, resursele limitate, inflaţia şi intervenţia guvernului în economie vor determina o trecere haotică şi problematică în următorul ciclu.

Una din concluziile raportului viza faptul că în anii 1970 resursele naturale erau din belșug, spre deosebire momentul actual când problema resurselor devine tot mai îngrijorătoare.   

Consumul a crescut considerabil pe pieţele emergente, respectiv alimentaţie, agricultură şi metale, iar resursele sunt în prezent limitate, spre deosebire de ciclul precedent. Preţurile au crescut, în consecinţă, iar de la o piaţă stabilă s-a ajuns la o piaţă volatilă şi fragmentată, puternic afectată de inflaţia fluctuantă.




Sursa: www.capital.ro – 12.07.2011

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.