14 iul. 2011

Atentie la rosii! Multe sunt inrosite chimic si sunt cancerigene!

       In dorinta disperata de a tine pasul cu importurile, cultivatorii folosesc fertilizatoare periculoase si ni le vand noua ca produse autentic romanesti.
       Producatorii care recurg la astfel de tertipuri toarna fertilizator diluat cu apa la radacina plantei si reusesc sa scurteze ciclul de crestere al rosiei, de pilda de la o luna, la sapte zile. Specialistii spun ca acesti acceleratori de crestere pot fi periculosi pentru om.
       Producatorii recunosc ca recurg la astfel de metode. Dau insa vina pe vremea din anul acesta, care a facut ca productia de tomate sa fie la jumatate fata de 2009. Agricultorii spun ca au reusit sa stranga doar 50 de tone de rosii pe hectar, fata de 100.
       De rosiile cu mot sau cele deformate, cu aspect de gogosar, e bine sa ne ferim, spun cercetatorii.
“Aparitia acestui tugui in zona varfului fructului indica faptul ca fructul a fost stimulat si prin stimulare repetata el s-a acumulat”, spune Marcel Costache, director general Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra.
         Ce nu stiti cand mergeti la piata, dar aflati acasa, este ca in cazul rosiilor cu chimicale apare un spatiu intre miez si coaja.
In Romania, zeci de hectare cultivate cu rosii sunt stropite cu chimicale precum etrel sau 24D care coloreaza legumele. Prafurile nu se gasesc in magazine, dar se vand la negru in curtile fermierilor, chit ca sunt periculoase.
“Orice exces duce la acumulare in planta, in fructe si implicit la efecte toxice asupra organismului consumatorului”, declara Floarea Burniche, cercetator Statia de Cercetare Experimentala Buzau.
        Desi este vandut ilegal, etrel pare sa fie asul din maneca al producatorilor in acest sezon. La fel de bine ca etrelul se vinde si erbicidul 24 D, un produs la fel de toxic cu aceleasi valente. (incont.ro)
Rosiile tunate, nemuritoare, pierd teren in fata celor romanesti
        Zece cercetatori de la Statiunea legumicola Buzau au declansat razboi “piratilor” din domeniul legumiculturii si lucreaza ca rosia romaneasca, gustoasa si mare, sa revina pe val. Costel Vinatoru, unul dintre inginerii horticultori de la statie, a dus lupte de lamurire cu rudele si cu cunostintele care obisnuiau sa cumpere din piata legume sau fructe crescute si coapte la foc automat.
EXPERIMENT
Inginerul Vinatoru e sigur ca romanii nu vor mai cumpara rosii „nemuritoare”


Autor:  Ionela Savescu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.