In dorinta disperata de a tine pasul cu 
importurile, cultivatorii folosesc fertilizatoare periculoase si ni le 
vand noua ca produse autentic romanesti.
       Producatorii care recurg la astfel de tertipuri
 toarna fertilizator diluat cu apa la radacina plantei si reusesc sa 
scurteze ciclul de crestere al rosiei, de pilda de la o luna, la sapte 
zile. Specialistii spun ca acesti acceleratori de crestere pot fi periculosi pentru om.
       Producatorii recunosc ca recurg la 
astfel de metode. Dau insa vina pe vremea din anul acesta, care a facut 
ca productia de tomate sa fie la jumatate fata de 2009. Agricultorii 
spun ca au reusit sa stranga doar 50 de tone de rosii pe hectar, fata de
 100.
       De rosiile cu mot sau cele deformate, cu aspect de gogosar, e bine sa ne ferim, spun cercetatorii.
“Aparitia acestui tugui in zona varfului
 fructului indica faptul ca fructul a fost stimulat si prin stimulare 
repetata el s-a acumulat”, spune Marcel Costache, director general 
Institutul de Legumicultura si Floricultura Vidra.
         Ce nu stiti cand mergeti la 
piata, dar aflati acasa, este ca in cazul rosiilor cu chimicale apare un
 spatiu intre miez si coaja. 
In Romania, zeci de hectare cultivate cu
 rosii sunt stropite cu chimicale precum etrel sau 24D care coloreaza 
legumele. Prafurile nu se gasesc in magazine, dar se vand la negru in 
curtile fermierilor, chit ca sunt periculoase.
“Orice exces duce la acumulare in 
planta, in fructe si implicit la efecte toxice asupra organismului 
consumatorului”, declara Floarea Burniche, cercetator Statia de 
Cercetare Experimentala Buzau.
        Desi este vandut ilegal, etrel pare sa 
fie asul din maneca al producatorilor in acest sezon. La fel de bine ca 
etrelul se vinde si erbicidul 24 D, un produs la fel de toxic cu 
aceleasi valente. (incont.ro)
Rosiile tunate, nemuritoare, pierd teren in fata celor romanesti
        Zece cercetatori de la Statiunea 
legumicola Buzau au declansat razboi “piratilor” din domeniul 
legumiculturii si lucreaza ca rosia romaneasca, gustoasa si mare, sa 
revina pe val. Costel Vinatoru, unul dintre inginerii horticultori de la
 statie, a dus lupte de lamurire cu rudele si cu cunostintele care 
obisnuiau sa cumpere din piata legume sau fructe crescute si coapte la 
foc automat.
EXPERIMENT 
Inginerul Vinatoru e sigur ca romanii nu vor mai cumpara rosii „nemuritoare”
Inginerul Vinatoru e sigur ca romanii nu vor mai cumpara rosii „nemuritoare”
Autor:  Ionela Savescu
 
 
 
 
 
 
 
 
 



0 comentarii:
Trimiteți un comentariu