27 mai 2012

Intelepciunea la români-video


      "Când şezi între înţelepţi, să asculţi mai mult decât să vorbeşti",spune un proverb din bătrâni.

       Dar ce este înţelepciunea ? Şi cum o putem dobândi ?

     În tradiţia populară românească, sfatul "bătrânilor înţelepţi" veghea la păstrarea datinilor şi ritualurilor străvechi, şi la respectarea "legii pământului".

    Vârsta şi experienţa de viaţă le confereau acestora acea putere spirituală în care avea încredere deplină restul comunităţii.
Învăţătorul şi preotul erau consideraţi şi ei printre cei mai înţelepţi.
       Căci la baza înţelepciunii stăteau atât experienţa vieţii, cât şi credinţa şi învăţătura.
Participă: acad. Sabina Ispas - directorul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brailoiu"; acad. Dinu Giurescu; Neagu Djuvara -- istoric; părintele Ioan Sismanian - Manastirea Petru-Voda; Casian Balabaşciuc -- scriitor; Henri Coandă (imagini de arhivă) şi săteni înţelepţi din Moldova.
1 comentarii:

Mircea spunea...

Exista limitari ale inteligentei si limitari ale intelepciunii. Inteligenta poate fi pusa si in slujba raului si astfel ea nu va transcende niciodata bariera dintre lumea materiala si cea sspirituala. Intelepciunea, nu poate fi pusa decit in slujba Binelui, astfel ca Ea tinteste in sfera spirituala a existentei.
Cel cu adevarat intelept va recunoaste ca nu este meritul sau ci de la Dumnezeu are acest nepretuit Dar. Acesta este de fapt Adevarul !

DOAMNE AJUTA !

Mircea

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.