13 feb. 2012

VIATA CALUGAREASCA-FILM DESPRE MANASTIREA BUJORENI

        De ceva vreme am gasit pe youtube acest film, zic eu odihnitor de suflet. Prea multe probleme ne consuma zilnic de la arestarea Parintelui Efrem, la problemele intampinate de tara noastra cu zapada mare venita si neglijenta autoritatilor locale. Palme aruncate oamenilor si demnitatii lasate de Bunul Dumnezeu. 
         De curand am vazut  un episcop ce mai are curaj sa vorbeasca impotriva nedreptatii sociale,  dar i se spune raspicat, clar si al obiect sa taca, nu e treaba ta sa te bagi aici ! Nu stiu daca mai incearca si altcineva aceasta oboseala sufleteasca , dar din cand in cand avem nevoie de un mic popas sufletesc. Sper ca sa fie si pentru dvs un mic moment de linistire. Vizionare placuta si cu folos!




6 comentarii:

Anonim spunea...

Cu adevărat un colt al Împărăției lui Dumnezeu unde găsim vrednici îngeri în trup care se roagă pururea pt sufletele întregii omeniri:-). Cine intra pe poarta mănăstirii cu greu o mai părăsește și, irevocabil se întoarce.
Cu rugăciunile sfinților părinti slujitori ai Tăi, aici, Doamne miluiește-ne și ne mântuieşte pe noi!

Anonim spunea...

am fost cu fam. mea la acea manastire le doresc la toti cei ce intra pe acest sait sa mearga acolo .e ceva de nedescris liniste sufleteasca.....fara cuvinte

Anonim spunea...

Un colt de rai... o apropiere sufleteasca in toata profunzimea fiintei noastre pt.Dumnezeu si Maica Domnului...! Hai cu totii sa ii trecem pragul mai des ...!Slava si lauda Lui Dumnezu pt .acest sfant lacas. Pretuire si dragoste la toata ceata monahala !!!Doamne ajuta !!!

Anonim spunea...

Slava si lauda Lui Dumnezeu Pt. acest sf,lacas .Un colt de rai al sufletelor noastre . Maica Domnului si Dumnezeul nostru ne asteapta de fiecare data acolo...!Pretuire si dragoste la toata suflarea monahala de la manastirea Bujoreni. Doamne ajuta...Amin !!!

Anonim spunea...

UN loc drag sufletului meu ...!!! un lacas de cult incarcat cu istorie , plin de Duhul Sfant de Maica Domnului si de Dumnezeu ...!!! Doamne ajuta la toata suflarea monahala de acolo ...!!!

Anonim spunea...

Un loc drag sufletului meu ...! Un lacas de cult incarcat de istorie plin de Duhul Sfant ,de Maica Domnului si de Dumnezeu ...!!! Pretuire si dragoste la toata ceata monahala de acolo... Bucurie sfanta...!!!

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.