3 oct. 2010

Oameni dragi sufletului meu - I




Un om pe care nu poti sa nu-l indragesti , de cand il vezi si il asculti prima data. Pe viu ca sa spun asa, nu l-am cunoscut pana in acest moment , insa vizionand filmul realizat despre viata sa, mi s-a intiparit in suflet un nespus dor pentru vesnicie. Numai cineva care s-a intalnit cu divinitatea poate rosti astfel de cuvinte pline de adevar si putere sfanta. Preafintitul Iustinian , a retrezit in mine dorul dupa o alta lume, catre care am tanjit candva si din pricini omenesti am mai uitat cateodata care este directia catre care trebuie sa ne indreptam. Va invit asadar sa-l cunoasteti si sa-l indragiti si voi !

Scurta biografie
Frate în mănăstirea "Sf. Ana", de la Rohia - Maramureș (1941), tuns în monahism în aceeași mănăstire, sub numele Iustinian (1942)
Hirotonit ierodiacon (1942), și ieromonah (1943)
Stareț al mănăstirii (1944 - 1973), unde a desfășurat o apreciabilă activitate gospodărească și pastorală; protosinghel (1948); Arhimandrit (1967)
Studii la Seminarul teologic din Cluj și apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde a obținut licența.
La 11 iun. 1973, Sf. Sinod l-a ales Episcop - vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu titlul "Maramureșanul" (hirotonit 9 Sept. 1973)
La 9 iun. 1990 Sf. Sinod l-a numit locțiitor de episcop al Maramureșului și Sătmarului (cu reședința în Baia Mare)
Episcop eparhiot la 26 Sept. 1990 și înscăunat la 11 nov. 1990.
În noua slujire, a înființat un Seminar teologic în Baia Mare
A inițiat foaia eparhială "Graiul Bisericii Noastre"

Cuvant parintesc...

Nimic pentru mine, - acesta a fost cuvântul pe care mi l-am impus toată viaţa. Nimic pentru mine. Acest lucru mi-a dat întotdeauna o mare bucurie. Lepădându-te de orice interese personale ai o mare linişte şi o mare bucurie. Egoismul şi invidia sunt două duhuri mai urâte decât orice duh, acestea aduc cea mai multă nelinişte pentru om. Mila şi iubirea sunt un balsam şi un izvor de mare bucurie şi de multă fericire. De la acestea am cules toată mângâierea si fericirea în viaţă . Acestea mi-au dat viaţă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ICOANELE ORTODOXE


Constatand cu tristete ca din ce in ce mai mult in pangarele bisericilor si implicit in casele crestinilor au inceput sa apara tot felul de icoane din plastic , ingerasi , candele , cruciulite si metanii de un prost gust infiorator si cu totul straine de duhul autentic ortodox , am luat hotararea de a realiza acest site prin care sa facilitam accesul oricarui crestin la obiecte autentice si la preturi de producator.


Iubi-Te-voi Doamne, vârtutea mea. Domnul este întărirea mea şi scăparea mea şi izbăvitorul meu

Pentru teologia ortodoxă, temeiul icoanei este realitatea Întrupării Fiului lui Dumnezeu: "Şi Cuvântul trup S-a făcut" (Ioan 1, 14). Dumnezeu, în El însuşi, nu este reprezentabil prin icoană. Dar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a doua persoană din Sfanta Treime, este reprezentat pentru că El nu este doar Dumnezeu adevărat - "unul din Sfânta Treime" -, ci şi om adevărat, care a luat trup concret (şi deci un chip anume) "pentru noi şi a noastră mântuire". Icoana este deci o consecinţă a Întrupării, căci Hristos este "chipul lui Dumnezeu cel nevăzut" (Coloseni 1, 15).
Pentru că este reprezentarea unei persoane sfinte în Împărăţia lui Dumnezeu şi împărtăşitoare a harului Duhului Sfânt, icoana ortodoxă posedă nişte caracteristici picturale specifice acestei condiţii:
  • în portretul iconic al persoanei sfinte reprezentate aceasta persoană poate fi recunoscută, dar trăsăturile ei nu sunt de un realism carnal, ci mai degrabă ascetice, asemănătoare sfintelor moaşte lipsite de mustul cărnii(Sf. Diadoh al Foticeii)
  • fondul icoanei este cel mai adesea aurul (sau albastrul, în fresce), culoare în acelaşi timp caldă, împărătească şi preţioasă, care trimite la harul Duhului Sfânt şi la Împărăţia lui Dumnezeu;
  • reprezentări realiste ale naturii lipsesc, iar natura care este prezentă în icoană transmite şi ea un mesaj spiritual (ex.: munţii înclinaţi ca nişte valuri asupra personajului sfânt fac legătura cu imnografia: "Marea vieţii văzând-o înălţându-se de viforul ispitelor, la limanul Tău cel lin alergând, strig către Tine...")
Iubiti frati, icoana reprezinta bunul cel mai de pret din casa crestinului. De mici copii ne-a vegheat, si in prezenta ei ne simtim mai aproape de Dumnezeu, fiind pentru noi o poarta catre cer.
Truda mesterului iconar este nepretuita.Nu oricine are acest mare talant si mai ales nu se poate picta oricum, si de catre oricine o icoana. Pictura este o rugaciune continua cu post si suflet curat.
Desi pot parea scumpe , ganditi-va ca pentru o singura icoana, este nevoie de cel putin cateva zile de munca, la care se adauga pretul materialor de foarte buna calitate. Icoanele au preturile stabilite in functie de complexitatea scenei reprezentate si a dimensiunii acesteia.Poate constitui un deosebit cadou pentru o persoana draga, ce dainuie in timp zeci, poate chiar sute de ani.