Multi il mancam, multi il apreciem , dar putini stiu ce contine!
Pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.
Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Coşenilă.
Coşenila este defapt o specie de
gandaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce traiesc in
Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi.
Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.
Producerea colorantului natural
Acesta se poate extrage doar din gandacul femela
Deoarece cererea a devenit tot mai mare
odata cu interzicerea de UE si SUA a colorantilor sintetici in alimente,
in tari precum Mexic sau Australia au luat nastere ferme de gandaci
cosenila.
Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac
corpul gandacilor este rosu. Ajunse la maturitate, aprox 90 zile,
femelele sunt recoltate.
Sunt ucise prin innecare in apa iar apoi
sunt puse la uscare (artificiala sau solara). Cand ajung la aprox. 30%
din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin
strivire sau stoarcere. In functie de cantitate si alti aditivi
colorantul poate lua mai multe nuante de la violet, rosu aprins pana la
orange. Pentru producere unui kg de cosenila sunt necesare aprox
100.000-150.000 de insecte.
In trecut acest colorant era folosit
doar pentru colorarea tesaturilor si de catre pictori. In prezent este
folosit atat in industria cosmeticelor cat si in cea alimentara.
In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor s.a.m.d.
In industria alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate, “naturale”(vezi Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri, carnati, carne (vezi produsele Meda), colorantii de oua, iaurt (Danone-fructe), lapte (Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina, toppinguri, diverse varietati de branza.
In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor s.a.m.d.
In industria alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate, “naturale”(vezi Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri, carnati, carne (vezi produsele Meda), colorantii de oua, iaurt (Danone-fructe), lapte (Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina, toppinguri, diverse varietati de branza.
Recomandari:
Deoarece este extras din
gandaci/insecte, toate produsele ce contin acest colorant nu sunt
recomandate vegetarienilor sau oamenilor carora religia le interzice (ex
musulmanii).
Nu este recomandat copiilor sau
persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in
general alergii sau in unele cazuri aparitia astmului.
Sper ca nu v-am speriat, sincera sa fiu eu m-am speriat..dar bine ca am aflat la timp.
Articol preluat de pe blogul tedoare-mintea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu