Pages

12 iul. 2011

Noua Ordine Mondială: Lumea rămâne fără mâncare

  În momentul în care citiți aceste rânduri, zeci de mii de familii africane sunt în căutare disperată de hrană. Sute de mii de animale de fermă au murit din cauza secetei din Somalia, Etiopia și Kenya, care este cea mai mare din ultimii 60 de ani.

Considerând că două treimi din oamenii din regiune își duc existența prin creșterea de capre, vite, cămile și oi, termenul de "catastrofă" nu ar fi suficient pentru a descrie ce se întâmplă.Cei de la Al Jazeera îşi pun o întrebare cât se poate de simplă: cine este de vină pentru aceste lucruri: schimbarea climatică sau războiul? Trebuie menţionat faptul că, pe lângă secetă, Africa este lovită sever de războiul islamic, în măsura în care livrarea de ajutoare este condiţionată de livrările de armament pentru gruparea teroristă Al Shabab, una dintre cele mai puternice grupări teroriste din zonă, cu puternice legături cu Al-Qaeda, împotriva cprora americanii luptă din 2001 încoace.
În fiecare zi, mii de oameni ajung în cea mai mare tabără de refugiați din lume, la Dadaab, în speranța că vor fi acceptați, deși a fost construit pentru 90.000 de oameni, iar acum sunt deja 360.000 de persoane.

Mai mult, 30.000 de oameni stau în afara taberei, care încă nu au fost acceptați în tabără din lipsă de spațiu.

Acesta este însă numai începutul, spun cei de la ONU. Asta pentru că seceta afectează nu mai puțin de 10 milioane de oameni, iar în 2012 vom putea asista la o foamete în masă din cauza secetei.

Problema este însă că prețul alimentelor a tot crescut în ultimii ani, ceea ce a făcut ca tot mai mulți oameni să nu-și mai permită să cumpere hrana de zi cu zi.

"Cu toate acestea, speculatorii și marile bănci de pe Wall Street nu se simt vinovați pentru că manipulează prețul alimentelor din dorința de câștig", scrie presa externă.

Cei de la Business Insider au realizat o lista cu 12 semne care arată că lumea rămâne fără mâncare. Enumerăm doar câteva dintre ele:

1. Mai mult de 3 miliarde de oameni, aproximativ jumptate din populația lumii, trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi.

2. În ultimii ani, prețul global al alimentelor a crescut cu 37%.

3. Prețurile unor cereale "cheie" precum porumbul au explodat de-a dreptul: de exemplu, prețul grâului a crescut cu 77% într-un singur an, orezul cu 39%, iar zahărul cu 64%.

4. Conform FAO, prețul alimentelor va cunoaște o creștere de 240% față de nivelul din 2004.

5. Se estimează că 80% din populația globului trăiește în state unde diferența de venit dintre bogați și săraci se adâncește.

6. Aproximativ un miliard de oameni se duc seara la culcare înfometați. În fiecare zi!

7. La fiecare 3,6 secunde cineva sfârșește de foame,  trei sferturi fiind copii sub 5 ani.

8. Se estimează că toată Africa deține doar 1% din întreaga avere a lumii, spre deosebire de bogaţii lumii( estimaţi ca având o pondere de 0,5% din populația totală) care dețin 35%.

Un studiu recent al băncii Societe Generale intitulat sugestiv “O nouă ordine mondială. Când cererea depăşeşte oferta.” arată că ne aflăm la sfârşitul unui ciclu început în 1980, iar caracteriul fluctuant al forţei de muncă, resursele limitate, inflaţia şi intervenţia guvernului în economie vor determina o trecere haotică şi problematică în următorul ciclu.

Una din concluziile raportului viza faptul că în anii 1970 resursele naturale erau din belșug, spre deosebire momentul actual când problema resurselor devine tot mai îngrijorătoare.   

Consumul a crescut considerabil pe pieţele emergente, respectiv alimentaţie, agricultură şi metale, iar resursele sunt în prezent limitate, spre deosebire de ciclul precedent. Preţurile au crescut, în consecinţă, iar de la o piaţă stabilă s-a ajuns la o piaţă volatilă şi fragmentată, puternic afectată de inflaţia fluctuantă.




Sursa: www.capital.ro – 12.07.2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu