Va invit sa ascultati conferinta sustinuta de catre fratele Ioan Vladuca la Timisoara , Despre cinstirea sfintelor icoane, tot aici vorbeste despre arta traditionala romaneasca si despre influenta pe care o are asupra sufletului.
Avem datoria morala fata de copiii nostri sa pastram arta populara si traditiile stramosesti, ca sa reusim sa ne pastram identitatea si cultura proprie, in actualul context globalist.Atata timp cat ne vom pretui cultura si traditiile populare, va supravietui si credinta ortodoxa, strans legata de aceste doua valori.
Putem sa sustinem perpetuarea artei traditionale achizitionand obiecte populare executate de mesterii nostri populari, pentru a incuraja transmiterea mestesugurilor din generatie in generatie. Intr-o lume guveranta de kitsch si prost-gust, gasim in simplitatea obiectelor populare caldura caselor de odinioara, spiritul romanesc, adevaratul patriotism si un crampei din sufletul romanului.
Toate obiectele artistice lucrate in duhul romanesc autentic intiparesc in sufletul privitorului o pecete a curatiei, a evlaviei, a linistii si a bucuriei.
Arta traditionala romanesca se afla intr-o relatie directa cu istoria si modul de viata al poporului.
Se observa o revenire tot mai pregnanta la traditie, la mancarea sanatoasa a bunicii, la retelele ei , la vasele si ustensilele de gatit, adica la un stil de viata sanatos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu